Facebook test versleutelde berichten in Messenger

Eerder introduceerde WhatsApp, een dochterbedrijf van Facebook, al zogenoemde end-to-end encryptie in zijn app. Daardoor is de inhoud van berichten niet te ontcijferen voor tussenpersonen, en ook niet voor WhatsApp zelf.

Versleuteling wordt niet standaard geactiveerd in Messenger, maar gebruikers kunnen een ‘geheime’ chat starten waarin versleuteling wordt toegepast. Zo werkt ook Telegram en Allo, een chat-app die Google later dit jaar uitbrengt.

Facebook stelt vrijdag dat de functie wordt getest onder een beperkt aantal gebruikers. Later in de zomer moet de functie breder beschikbaar komen. Voor de beveiliging gebruikt Facebook het Signal-protocol, dat ook door WhatsApp wordt gebruikt.

In eerste instantie zullen video’s, betalingen en sommige andere Messenger-functies niet werken. Geheime chats kunnen maar op één apparaat worden ingezien, dus een smartphonegesprek kan niet op een tablet of pc worden voortgezet.


Discussie

Het is opvallend dat Facebook het mogelijk maakt om berichten in Messenger te versleutelen, omdat het bedrijf juist veel geld verdient door te weten wat zijn gebruikers belangrijk vinden. Als berichten worden versleuteld, kan Facebook daar niets meer uit afleiden.

Opsporingsinstanties als de Amerikaanse FBI hebben zich in het afgelopen jaar steeds sterker uitgesproken tegen sterke encryptie, omdat dit het volgens hen moeilijker maakt om criminelen op te sporen en te vervolgen. Eerder raakte de FBI verwikkeld in een rechtszaak tegen Apple rond de ontsleuteling van een iPhone, maar dat liep met een sisser af toen de iPhone door derden werd gekraakt.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>