Lidstaten EU stemmen in met aangepast dataverdrag Privacyschild

Vicevoorzitter Andrus Ansip van de Europese Commissie noemt de instemming van de lidstaten een “sterk signaal van vertrouwen” in het Privacyschild. Nederland was al voornemens om voor het verdrag te stemmen.

Dinsdag wordt het verdrag formeel aangenomen door de commissie. Die stap wordt gezien als het sluitstuk van maandenlange onderhandelingen tussen de VS en de EU over een nieuwe datadeal.

De VS en EU hebben vorige week nog wijzigingen doorgevoerd in het akkoord. Teksten werden aangescherpt en onderdelen werden verduidelijkt. Privacywaakhonden zijn er nog niet van overtuigd dat met het Privacyschild Europese gegevens veilig zijn bij Amerikaanse bedrijven.


Safe Harbor

Het Europees Hof van Justitie zette vorig jaar een streep door het dataverdrag Safe Harbor, omdat de privacy van Europese burgers onvoldoende beschermd was in de Verenigde Staten.

In het Privacyschild zijn er volgens de EU en de VS betere afspraken gemaakt over de uitwisseling van gegevens van Europese burgers. Het op grote schaal onderscheppen van informatie door Amerikaanse veiligheidsdiensten zou sterker worden beperkt.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>