Kijk Nederlandse tv in het buitenland met een VPN

Als ‘via-internet-televisiekijker’ heb je het niet altijd makkelijk. Zodra je over de grens wilt kijken, word je meer wel dan niet getrakteerd op een blokkade, op basis van je ip-herkomst. Op de camping in Frankrijk NOS-sport kijken? Geblokkeerd. In Nederland de programma’s van de BBC bekijken via iplayer? Helaas, geblokkeerd. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Gelukkig is daar heel veel aan te doen. Bijvoorbeeld met NordVPN.

  Lees hier wat dit betekent.

 

Je vraagt je misschien af: hoe weten de BBC, ITV, Uitzending Gemist en al die anderen waar ik ben? Eenvoudig: “Via het ip-adres waarmee u op internet bent aangesloten. Van elk adres is bekend in welk land het resideert!” Op een site als IPFingerprints.com zie je alle informatie over je locatie en het is precies die info die regiogebonden internetdiensten nodig hebben om je te blokkeren. Kijk vervolgens ook eens op deze website om te achterhalen welke ip-reeksen in welke landen door welke internetdiensten zijn toegewezen.

 

 

 

Verhuizen

Als de de voor jou verboden content tóch wilt kunnen benaderen, dan zit er maar één ding op: “Verhuizen!” Nee, niet zelf, maar je ip-adres. Door namelijk een dienst als de BBC het idee te geven dat je in het Verenigd Koninkrijk zit, wordt het voor Nederland geblokkeerde videomateriaal opeens wél vrijgegeven. De BBC ziet een Engels ip-adres en denkt: ah, een Engelse abonnee. Die mag kijken! Dit principe werkt ook bij Uitzending Gemist en de NPO voor wat betreft Nederlandse ip-adressen.

 

Verhuiswagen

Tijd om de verhuiswagen te laten voorrijden in de vorm van NordVPN. Zoals je misschien weet is een VPN een Virtual Private Network en dat betekent zoveel als dat er gebruik gemaakt zal worden van een – laten we zeggen – ‘gegevenstunnel’. Met als gevolg dat niemand ziet wát je doet of wáár je dat doet…

 

IPv4-gebeuren ombouwen

We gaan aan de slag met de software van NordVPN die je IPv4-gebeuren zo aanpast dat er een soort TCP/IP-centrale op je verbinding wordt geplaatst (in de vorm van een software-netwerkadapter). Als deze adapter is geïnstalleerd, dan is het ergste – qua techniek – achter de rug … Natuurlijk heb je wel een abonnement op NordVPN nodig, want je hebt een loginnaam en wachtwoord nodig om in te loggen bij de VPN-dienst. Een jaarabonnement kost 69 dollar (ruim 61 euro), maar je kunt – om de vakantie in het buitenland goed door te komen – ook een maandabonnement nemen!

 

Aangekoppeld bij NordVPN

Als de software is geïnstalleerd en je bent aangekoppeld bij NordVPN, dan vind je in het Systeemvak van Windows een utility waarmee je de nieuwe locatie van je IP-adres kunt instellen. Dan kunnen de Verenigde Staten zijn, maar als je wil weten hoe het er tegenwoordig in Turkije aan toe gaat dan is dat eveneens mogelijk… Na je locatiekeuze, zorgt NordVPN voor een verbinding met de VPN-server in het bewuste land, met als gevolg dat je enkele seconden later internet-technisch gezien bent verhuisd. Een check bij www.ipfingerprints.com bewijst het: NordVPN heeft ons overgeheveld van het geblokkeerde ‘A’ naar het vrijgegeven ‘B’.

 

NPO

Om in het buitenland op de hoogte te kunnen blijven van de gebeurtenissen in Nederland is er natuurlijk onze eigen omroepdienst NPO. Maar laat diezelfde NPO nu óók met een regioblokkade werken, waardoor je buiten Nederland mooi niet mag kijken naar iets waarvoor je intussen wél luister en kijkgeld betaalt (NPO 1)! Die regioblokkade geldt ook voor de sectie Uitzending Gemist. Gelukkig doet de NPO niet zo moeilijk als Netflix, dus als je via de NordVPN-client aankoppelt bij een Nederlandse VPN-server, dan wordt alle gewenste videocontent opeens weer vrijgegeven (NPO 2)! 

BBC

De BBC is in Nederland nog altijd razend populair. Maar, als je via internet een streamingdienst van de BBC benadert, word je vriendelijk doch streng geattendeerd op het feit dat er alleen in de UK (= ‘United Kingdom’) mag worden gekeken naar de aangeboden diensten (BBC 1) ! Gelukkig kun je via NordVPN, mits aangesloten op de juiste VPN-server, wél naar de programma’s van de BBC kijken, waardoor ook dát probleem stijlvol is getackeld.

 

Netflix

Netflix is voor de verstokte seriekijker een reden om met een VPN te gaan werken. Het aanbod van Netflix verschilt per regio en dat betekent dat je bepaalde tophits niet in Nederland kunt bekijken. Neem bijvoorbeeld ‘The West Wing’. Gezeten achter je Nederlandse IP-adres doet Netflix of deze serie niet eens bestaat. Via NordVPN uitgeweken naar Amerika, laat ‘The West Wing’ zich opeens wél zien (Netflix 1).


Alleen… Als we daadwerkelijk willen gaan streamen, dan meent Netflix een VPN-verbinding te zien (Netflix 2). Met als gevolg dat je andermaal niets te zien krijgt… De slimmerik die de VPN-verbinding uitschakelt en andermaal probeert aan te koppelen, die wordt verteld dat de content niet voor hem of haar is bedoeld (Netflix 3). Met het bovenstaande hebben we twee dingen aangetoond: (1) Netflix denkt wel degelijk dat je op een andere locatie actief bent en (2) de programmeurs van Netflix doen er alles aan om VPN-toegang te voorkomen. En dat is nu precies het kat en muis spel dat wordt gespeeld tussen Netflix en onder andere NordVPN! Het is maar nét wie (op het moment dat jij kijkt) de ander de loef heeft afgestoken. Stuivertje wisselen dus…

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>