Kamp wil handelsregister deels beschikbaar maken als open data

Nu moet voor het aanvragen van informatie uit het handelsregister nog worden betaald, maar er moet meer informatie vrij beschikbaar worden gesteld, schrijft Kamp maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volledig open wordt het handelsregister niet. Na een onderzoek concludeert Kamp dat alleen geanonimiseerde gegevens uit het handelsregister vrij beschikbaar zullen worden gesteld. Die gegevens kunnen dan worden gebruikt om het volledige Nederlandse bedrijfsleven te analyseren.

Daarnaast wordt het voor ondernemers mogelijk om 25 keer per jaar gratis een uittreksel uit het register aan te vragen.

Zo moet het handelsregister opener worden, zonder dat de Kamer van Koophandel (KvK) te maken krijgt met een financiële klap. Volgens Kamp verdient de organisatie nu zo’n 50 miljoen euro per jaar aan “informatieproducten”, hoofdzakelijk de verkoop van informatie uit het handelsregister. De beleidswijziging zal ervoor zorgen dat de KvK naar schatting 5 miljoen euro minder per jaar zal verdienen.


Innovatie

Kamp zegt met de stap te voldoen aan het kabinetsbeleid dat oproept tot meer transparantie en de beschikbaarheid van open data. Maar critici vinden dat het handelsregister helemaal zou moeten worden opengesteld.

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed, nu directeur van de Open State Foundation, riep vorig jaar in NRC Handelsblad op tot volledige openbaarmaking van het register.

“Het Handelsregister zou als basisregister authentiek en publiek toegankelijk gemaakt moeten worden”, schreef hij. “Juist het openstellen van de data opent de weg naar innovatie, versterkt de economie en verbetert de handel.”

Maandag zegt El Fassed dat het voorstel van Kamp “een eerste stap” is, maar dat meer moet worden gedaan om de financieringsvorm van het handelsregister aan te passen, zodat meer open data beschikbaar kan worden gemaakt.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>