Google moet sm-foto’s Max Mosley censureren

Foto:  EPA

Dat heeft een Franse rechter besloten, meldt Bloomberg.

Google moet zoekresultaten van webpagina’s met de foto’s actief gaan blokkeren. Daphne Keller, raadsvrouw bij Google, zegt: “voorstanders van vrijheids van meninguiting op het internet moeten zich zorgen maken”. Eerder vergeleek Google het verzoek van Max Mosley met censuur.

De foto’s werden in 2008 al gemaakt, toen Max Mosley een sm-feestje bijwoonde. Google heeft reeds honderden pagina’s met de foto’s uit de zoekresultaten verwijderd.

Het bedrijf stelt dan ook dat er al mogelijkheden bestaan om websites uit de zoekresultaten te verwijderen. Die zoekresultaten moeten echter wel eerst doorgespeeld worden aan Google voordat de zoekgigant actie onderneemt. Ook zou Mosley achter de mensen aan kunnen gaan die de foto’s publiceren.


Rechtszaken


Max Mosley won al meerdere rechtszaken omtrent de gewraakte foto’s. De inmiddels opgeheven krant News of the World publiceerde destijds ten onrechte dat het om een sm-feestje met nazi-thema ging en moest een boete betalen wegens privacy-schending.

Het is niet duidelijk of de uitspraak van de Franse rechter geldig is voor alle zoekopdrachten van Google of enkel voor zoekopdrachten voor de Franse versie van Google. Mosley spande namelijk ook een rechtszaak aan in Duitsland tegen Google.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>