‘Facebook-managers in vizier Duitse justitie’

Dat stellen althans bronnen van Der Spiegel maandag. Haatcommentaren op Facebook, die veelal worden aangewakkerd door de vluchtelingencrisis, zijn in Duitsland een gevoelig politiek onderwerp geworden.

Er zijn al meerdere auteurs van racistische berichten veroordeeld, maar voor het eerst zouden ook bestuurders van Facebook doelwit van een onderzoek zijn. Het sociale netwerk doet niet genoeg om discriminerende teksten te verwijderen, aldus een advocaat die klaagde bij de autoriteiten.

De bestuurders die worden onderzocht zouden zich niet in Duitsland bevinden. Het gaat volgens Der Spiegel om de financieel directeur van Facebook in Dublin en twee andere medewerkers die in Californië wonen. Zij staan geregistreerd als managers van Facebook Germany, een Hamburgs dochterbedrijf van Facebook.


Verantwoordelijk

Facebook Germany is een commerciële onderneming die advertenties verkoopt in Duitsland. Facebook heeft onlangs onder politieke druk een actiegroep opgericht om racistische teksten aan te pakken, maar dat team is gevestigd in Dublin, waar het Europese hoofdkantoor van Facebook staat.

De advocaat die de klacht indiende vindt dat Facebook Germany ook verantwoordelijk kan worden gehouden, omdat daar de inkomsten worden gegenereerd die het sociale netwerk in de lucht houden. Facebook heeft niet gereageerd op het onderzoek.

Onder meer bondskanselier Angela Merkel en minister van Justitie Heiko Maas hebben geklaagd over de manier waarop Facebook haatberichten aanpakt. 

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>