‘EU en VS moeten om tafel voor alternatief Safe Harbor’

Dat maakte WP29, een vereniging van Europese privacywaakhonden, vrijdag bekend. De beweging wil dat de EU en VS voor eind januari een overeenkomst bereiken.

WP29 reageerde op een uitspraak van het Europees Hof vorige week. Het Hof besloot dat de rechten van Europese burgers niet voldoende zijn beschermd in het ‘Safe Harbor’-verdrag.

Dat verdrag, waarin is geregeld dat Europese persoonsgegevens in de VS mogen worden opgeslagen, werd daarmee ongeldig verklaard.


Onderhandelingen

De EU en VS onderhandelen al langer over een alternatief, maar het is onduidelijk of de twee op een lijn kunnen komen. Er zou vooral veel onenigheid bestaan op het gebied van inlichtingendiensten.

WP29, waar ook het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens (CBP) deel van uitmaakt, vindt dat er haast moet worden gemaakt. Anders komt de groep met maatregelen, mogelijk in de vorm van boetes.

Dat het Safe Harbor-verdrag ongeldig is verklaard, is vooral nadelig voor grote internetbedrijven.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>