Duitse privacywaakhond dreigt met boetes na schrappen Safe Harbor

Dat schrijft de databeschermingsautoriteit van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein deze week in een beleidsadvies. 

Als bedrijven of overheidsinstanties zonder ‘wettelijke basis’ gegevens van Europeanen opslaan op Amerikaanse servers, riskeren zij een boete van maximaal 300.000 euro, aldus de Duitse privacywaakhond.


Alternatieven

Het Europees Hof zette vorige week een streep door het zogenoemde ‘Safe Harbor’-verdrag, dat de opslag van Europese persoonsgegevens in de Verenigde Staten (VS) regelde. Volgens het Hof was de privacy van Europese burgers niet gewaarborgd, ondanks afspraken daarover in het verdrag. Het verdrag daarmee ongeldig verklaard.

Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, verklaarde na het oordeel van het Hof dat er voor bedrijven die persoonsgegevens van Europese burgers op Amerikaanse servers willen opslaan nog alternatieve methoden zijn. 

Er zou volgens Timmermans gebruik gemaakt kunnen worden van modelclausules of contractsjablonen, waarmee er alsnog afspraken kunnen worden gemaakt tussen bedrijven en de nationale privacywaakhonden over het opslaan van persoonsgegevens. 


Niet toereikend

Maar het beleidsadvies van de Duitse privacywaakhond lijkt het standpunt van Timmermans tegen te spreken. Volgens de organisatie zijn ook de standaardcontracten niet toereikend, en moet eerst de Amerikaanse wet worden aangepast.

Bedrijven die gebruikmaken van standaardcontracten, moeten daarom overwegen om het contract met hun Amerikaanse partners te beëindigen, aldus de Duitse privacywaakhond. 

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens heeft zich nog niet aan een officieel advies gewaagd, maar vice-voorzitter Wilbert Tomesen van de waakhond zei onlangs wel tegen NU.nl dat alle Europese toezichthouders gezamenlijk tot één oordeel over data-opslag in de VS moeten komen. “Het is niet zo dat we vanavond nog een heel groot hek om Europa zetten”, zei hij.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>