Auteurs in beroep tegen Google in e-bookszaak

Foto:  Bloomberg

Dat meldt Publishers Weekly. De zaak draait om Google Books, een soort digitale bibliotheek van de zoekgigant.

Voor de dienst wil Google zo veel mogelijk boeken scannen en online zetten. De boeken zijn niet in hun geheel te lezen, maar zijn wel te doorzoeken en een beperkt aantal pagina’s kan worden ingezien.

Rechter Denny Chin oordeelde in november dat Google hiermee de auteursrechten van schrijvers niet schendt, omdat de dienst kan worden bestempeld als een ‘eerlijk gebruik’ onder de Amerikaanse wet.

Chin stelde dat Google Books bovendien voordelen biedt die voor iedereen gelden. “Het is een essentieel onderzoeksinstrument en niet schadelijk voor de huidige markt.”


Herziening


Het Amerikaanse auteursgilde gaat in beroep tegen die uitspraak. Volgens de auteurs is de beslissing van Chin “een fundamentele bedreiging van het auteursrecht die herziening door een hogere rechtbank verdient”.

In de hogere rechtbank waar het gilde zijn beroep heeft ingediend, loopt ook al een andere zaak rond de boekendienst van Google. In dat geval gaat het om een rechtszaak van het auteursgilde tegen een groep partners van Google die hielpen boeken in te scannen.

Rechter Harold Baer zei in die zaak eerder ook al dat Google boeken eerlijk gebruikt. Een definitieve uitspraak is door de rechtbank nog niet uitgesproken.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>