‘Bezorgdiensten Uber kennen moeizame start’

Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal dinsdag.

Uber bestaat inmiddels vijf jaar en heeft de wereld bestormd met zijn taxidienst waarbij taxi’s via een app besteld, gevolgd, betaald en beoordeeld kunnen worden. 

Sinds eind vorig jaar bezorgt het bedrijf in New York, Chicago, Los Angeles, Toronto en Barcelona ook eten onder de naam UberEats.

Daarnaast heeft het bedrijf allerlei experimenten gedaan met het bezorgen van diverse producten in Amerikaanse steden. Volgens bronnen van de Wall Street Journal met nog maar weinig succes.

Het bezorgprogramma werd een jaar geleden gelanceerd, maar nog slechts zes winkelketens zijn een samenwerking met Uber aangegaan. Onder meer Apple, Eat24 en Starbucks hebben gesprekken gevoerd met Uber, maar zijn uiteindelijk voor een andere partner gegaan die zich van nature meer richt op bezorgdiensten.


Problemen

Dat Uber nog geen volwassen bezorgdienst is blijkt onder meer uit het feit dat er geen link is tussen het bestelsysteem van Uber en het systeem van winkeliers. Er is geen manier voor de software van Uber om te kijken of een besteld t-shirt op voorraad is.

Daarnaast zijn producten die via Uber bezorgd worden, maar tot maximaal 1.000 dollar verzekerd. Het taxibedrijf deed vorig jaar een proef met webwinkel Gilt waar ook veel dure spullen zoals merktassen worden verkocht. Deze producten konden niet veilig met een Uber worden verstuurd.

Een juwelier in New York nam ook deel aan een test, maar vertelt de Wall Street Journal dat als er meerdere bestellingen binnenkwamen het moeilijk was om voldoende Ubers te reserveren voor de bezorging.


Snelle bezorging

Tot slot zouden consumenten minder waarde hechten aan bezorging op dezelfde dag dan verwacht. Uber zet juist in op extreem snelle bezorging van bestellingen.

Bezorger FedEx biedt ook dienst aan om pakketjes dezelfde dag nog te ontvangen, maar stelt in het artikel dat slechts een heel klein deel van klanten daar behoefte aan heeft. Consumenten zouden het bij veel producten niet erg vinden om een of twee dagen te wachten.


UberEats

Desondanks gelooft Uber volgens een woordvoerder in de logistieke uitbreiding. Het bedrijf stelt dat de bezorgdienst nog in de beginfase is. “We zullen blijven experimenteren”, aldus het bedrijf. “De reactie op UberEats is overweldigend positief.”

Uber stelt dat de bezorgdienst specifiek voor eten de komende maanden uitgebreid kan worden naar maximaal vijftien steden.


Kansen

Er zijn dan ook grote kansen voor Uber om de bezorgdienst alsnog te doen slagen. Met tienduizenden chauffeurs op de weg heeft Uber de mogelijkheid snel eten bij mensen te krijgen, zonder extra investering. 

Bovendien kan het bedrijf het voor zijn chauffeurs aantrekkelijk maken eten te bezorgen en zo hogere inkomsten te behalen. Het moet namelijk mogelijk worden bestellingen te bezorgen in de buurt van waar de chauffeur al een klant gaat ophalen of afzetten zodat hij met één ritje twee keer inkomsten heeft.

Bovendien kunnen veel van de bestellingen tussen 10.00 en 14.00 uur bezorgd worden, als de chauffeurs het over het algemeen rustiger hebben wat betreft personenvervoer en de inkomsten dus tegenvallen.


50 miljard

Uber krijgt naar verwachting binnenkort een nieuwe investering van 1 miljard dollar met een waardering van 50 miljard dollar. Het bedrijf heeft volgens de Wall Street Journal in 2014 ruim 400 miljoen dollar omzet gedraaid. Financiële resultaten van de bezorgactiviteiten van Uber zijn niet bekendgemaakt.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>