HTC verwacht fors verlies in tweede kwartaal

De smartphonemaker verwacht van april tot en met juni een omzet van tussen de 33 en 36 miljard Taiwanese dollar (rond de 1 miljard euro), 30 procent minder dan begin april werd verwacht.

Het bedrijf denkt bovendien een fors verlies van tegen de 10 dollar per aandeel te zullen lijden. Dat betekent een totaalverlies van ruim 8 miljard Taiwanese dollar (230 miljoen euro), waar eerder nog een kleine winst werd verwacht. In heel 2014 maakte HTC een winst van ongeveer 1,5 miljard Taiwanese dollar.

In de maand mei boekte HTC een omzet van 10,8 miljard Taiwanese dollar (316 miljoen euro). Dat is bijna twee keer zo weinig als in maart, toen de nieuwe HTC One M9 verscheen. Bovendien lag de omzet in dezelfde maand van vorig jaar bijna twee keer zo hoog en in 2013 bijna drie keer zo hoog.

Het nieuwe vlaggenschip van HTC werd zonder al te veel enthousiasme ontvangen door recensenten en lijkt te maken te hebben met tegenvallende verkopen.


Android

De negatieve verwachting heeft volgens HTC te maken met een lagere vraag naar duurdere Android-toestellen en tegenvallende verkopen in China. Het bedrijf maakt bovendien minder winst omdat er relatief meer goedkopere toestellen worden verkocht, waarop de winstmarge lager is.

HTC zegt “in verband met de huidige marktomstandigheden” zijn zaken uitgebreid onder de loep te nemen en eenmalig een bedrag van 2,9 miljard Taiwanese dollar (85 miljoen euro) te moeten afschrijven. 

Cher Wang, de directeur van HTC, bood tijdens een aandeelhoudersvergadering van het bedrijf deze week al haar excuses aan voor de slechte prestaties van het bedrijf. De beurskoers staat op zijn laagste punt in ruim twaalf jaar. Een nieuwe smartphone die in oktober verschijnt en de opvolger van de One M9, die begin 2015 wordt verwacht, moeten daar verandering in brengen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>