Nederlandse vrouw klaagt Facebook aan om wraakporno

Het is volgens haar advocaat, Thomas van Vugt, de eerste keer dat zoiets in Nederland gebeurt. ”De uitspraak van de rechter is dus van groot belang voor andere slachtoffers”, zegt Van Vugt.

Maandagavond gaat het tv-programma Internetpesters Aangepakt, van Peter R. de Vries, over deze zaak. De Vries stelt er al maanden mee bezig te zijn. Een kort geding tegen Facebook zou volgens de misdaadjournalist ”de enige manier” zijn om de dader te achterhalen.

Volgens advocaat Van Vugt is het de eerste keer dat de rechter wordt gevraagd om Facebook te bevelen gebruikersgegevens te verstrekken. ”Wat vindt de rechter zwaarder wegen: de privacy van de personen achter dit soort anonieme nepaccounts op Facebook, of het belang van het slachtoffer om te weten wie dat op zijn of haar geweten heeft. Mijn cliënte heeft ontzettend veel last van dat filmpje. Haar reputatie is geruïneerd.”


Ex-vriend ontkent

Overigens bleek maandag dat de politie de 21-jarige ex-vriend van de vrouw afgelopen vrijdag heeft verhoord. Die heeft wel bevestigd dat hij het filmpje destijds heeft gemaakt, maar hij ontkent dat hij de beelden via internet heeft verspreid, aldus de politie. ”Dat kort geding gaat dus gewoon door, want we willen de gegevens hebben die Facebook over de maker van het nepaccount heeft”, zegt Van Vugt.

De man heeft zichzelf op het bureau gemeld, zegt een politiewoordvoerder. ”Het zou kunnen dat zijn verklaring klopt en er anderen bij betrokken zijn, dat zijn we nog aan het uitzoeken.”

De politie heeft voor het onderzoek ook zelf de gebruikersgegevens gevorderd van het Facebookaccount waar de video op werd geplaatst. Het gaat bijvoorbeeld om het ip-adres, waarmee de computer die is gebruikt kan worden gevonden. Volgens de zegsman neemt de politie de zaak hoog op. ”Wij vinden het belangrijk om het signaal af te geven dat het strafbaar is om dit soort video’s op internet te zetten.”

Het kort geding dient op 11 juni in Amsterdam.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>