Microsoft koopt Minecraft-maker voor 2,5 miljard dollar

Microsoft koopt gamestudio Mojang, de Zweedse ontwikkelaar achter de razend populaire bouwgame Minecraft. Met de overname is 2,5 miljard dollar gemoeid, en de deal wordt eind dit jaar gesloten.

Minecraft is op tal van platformen te koop, maar begon in 2009 als kleine downloadbare game voor de pc. In dat stadium was het spelletje nog lang niet af, maar door de jaren heen werd er telkens meer content toegevoegd. Inmiddels is Minecraft meer dan 54 miljoen keer verkocht en het is daarmee een van de populairste games aller tijden.

In Minecraft worden spelers in een blokkerige wereld gedropt, waarin ze grondstoffen verzamelen om er alles mee te bouwen wat ze willen. In hun eentje, of samen met andere spelers. De focus op vrijheid en creativiteit spreekt veel mensen aan, en de game wordt zelfs op sommige scholen ingezet als lesmateriaal.

Portfolio

Microsoft ziet de overname als een kans om diens portfolio uit te breiden en meer spelers aan te trekken. Mojang geeft op diens beurt aan dat Microsoft het enige bedrijf is dat de middelen heeft om ‘een game met de schaal van Minecraft’ te onderhouden en te laten groeien.

Minecraft is niet alleen op de pc en de Xbox 360/Xbox One te koop, maar ook op PlayStation-platformen, iOS en meer.  Die versies blijven gewoon bestaan.

Verantwoordelijkheid

Drie oprichters van Mojang verlaten de studio, waaronder Markus Persson. De oorspronkelijke bedenker van Minecraft zag zijn kindje uitgroeien tot een wereldwijd fenomeen, maar wil die verantwoordelijkheid nu niet meer dragen. Hij gaat zich focussen op kleinere games.

“Het gaat me niet om het geld, maar om mijn geestelijke gezondheid,” aldus Persson. “Ik ben maar een simpele programmeur, geen ondernemer of bedrijfsleider.”

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>