Review: Nokia 8

Sinds Nokia en Microsoft uit elkaar gingen, zijn er al verscheidene Nokia’s uitgekomen die op Android draaien. De nieuwe Nokia 8 is momenteel het topmodel.

Wat betreft prestaties scoort het toestel dan ook goed. Dat mag ook wel verwacht worden, als we kijken naar de specificaties: een Snapdragon 835-processor, 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB uitbreidbare opslagruimte. De vingerafdrukscanner is niet altijd even accuraat, maar verder presteert de Nokia 8 zeer vlot – en dat is niet alleen vanwege de hardware.

Snel en zuiver

Het toestel draait nog niet op Android 8, maar vooralsnog op versie 7. De update naar 8 komt uiteraard, maar ook de beveiligingsupdates worden serieus genomen. Sterker nog: de Nokia 8 had eerder de beveiligingsupdate dan Google’s eigen smartphones. Dat kan Nokia, omdat het niet aan het Android-besturingssysteem heeft gerommeld. Zo hebt u geen last van overbodige extra functies, een snel trager wordend systeem, een accu die niet zo lang meegaat als dat hij zou moeten of bloatware. U hebt gewoon alle ruimte en systeemcapaciteit zelf te besteden. Daar kunnen veel fabrikanten nog wat van leren. De telefoon zelf heeft verder een bescheiden formaat van 14,5 centimeter (5,3 inch). Dankzij de dunne schermranden is het toestel niet al te groot, en u hebt echt weer het ouderwetse gevoel een Nokia in handen te hebben.

Camer-mwah

De Nokia 8 is uitgerust met een dubbele camera: een gewone lens en een monochrome. Deze techniek kennen we van bijvoorbeeld de Huawei P10. Hierdoor kan er leuk geëxperimenteerd worden met fraaie scherpte-diepte-effecten en kleurloze foto’s. Toch vallen de resultaten verder wat tegen. Foto’s hebben vaak last van bewegingsonscherpte en in lastige lichtomstandigheden heeft de Nokia 8 zichtbaar veel moeite om kleuren goed vast te leggen. De camera aan voor- en achterzijde kunnen overigens tegelijk fotograferen, op die manier ontstaat een ‘bothie’ van uzelf en diegene die u vastlegt. In theorie leuk, in de praktijk waren we er snel op uitgekeken. Desondanks is de Nokia 8 verder een prettig toestel dat in deze prijsklasse weinig concurrentie heeft. We denken dan aan de OnePlus 5 met betere specificaties maar een slechtere accu, of de Zenfone Zoom S met zijn indrukwekkende camera maar ook vele onnodige apps.

Conclusie

Nokia is terug met een toptoestel dat altijd een veilige keuze is.

Pluspunten
Bouwkwaliteit, snel, schone Android.
Minpunten
Camera valt tegen, vingerafdrukscanner niet de accuraatste.

Adviesprijs: € 599,–

Voor meer informatie: https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-8

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>