Review: Kingston ssdNow UV400 480GB

De eenvoudigste manier om een laptop of pc nieuw leven in te blazen, is om de harde schijf te vervangen door een ssd. Hiervoor hoeft het niet eens een ouder systeem te zijn, want tot op de dag van vandaag bezuinigen laptopbouwers maar al te vaak op de ssd. Kingston probeert met zijn ssdNow UV400 serie deze gebruikers aan te spreken, door het product zo goedkoop mogelijk te produceren.

Dit is bewerkstelligd door gebruik van zogenaamd tlc-flashgeheugen (waarbij er drie i.p.v. twee bits per geheugencel worden opgeslagen), hoewel dit wel betekent dat de schijf iets langzamer wordt en dat hij minder vaak beschreven zal worden. Door slimme trucs is snelheid tegenwoordig overigens nauwelijks een issue meer en bij gewoon gebruik zal de maximaal gegarandeerde schrijfcapaciteit van 200 terabyte absoluut geen problemen opleveren.

Prestaties

Doordat ssd’s niet mechanisch zijn en daardoor bijzonder snel reageren, ligt de gevoelssnelheid vele malen hoger dan die van harde schijven. Elke ssd is veel sneller dan zelfs de snelste harde schijf. We zien bij de Kingston UV400 ook dat hij in de tests die gewoon gebruik simuleren goed presteert, zeker als we rekening houden met het feit dat hij een van de goedkoopste ssd’s van dit moment is. Bij tests met professionele taken (denk hierbij aan databases en werkstations) is hij duidelijk langzamer, maar daarvoor is het dan ook raadzaam om een veel duurdere ssd te kopen. De Kingston UV400 is voor normaal gebruik meer dan snel genoeg en op dat vlak biedt hij ook een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Verder kan hij geleverd worden met een ‘upgrade kit’, waarmee hij eenvoudig in een wat oudere kast zonder speciale 2,5 inch-sleuf in te bouwen is.

Conclusie

De Kingston UV400 biedt een uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding voor gewone gebruikers die naar een ssd willen upgraden.

Pluspunten:

Betaalbaar, goede prestaties bij gewoon gebruik.

Minpunten:

Langzamer bij professionele taken.

Adviesprijs: € 120,–

Voor meer informatie: www.kingston.com

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>