Taxidienst Uberpop stopt in Spanje na verbod

Eerder deze maand besloot een Spaanse rechter dat Uber-chauffeurs niet de juiste vergunningen hebben. De uitspraak kwam in een rechtszaak die was aangespannen door een Madrileense taxivereniging.


Uber zegt inmiddels de formele uitspraak te hebben ontvangen, en daarom de particulierendienst Uberpop tijdelijk stop te zetten in Spanje. Aangezien dit de enige dienst is die het bedrijf in Spanje aanbood, betekent dit dat Uber zich tijdelijk helemaal terugtrekt van de Spaanse markt.


Het bedrijf zegt in beroep te gaan en “nieuwe opties” te willen onderzoeken om alsnog taxiritten aan te kunnen bieden via de Uber-app in Spanje. Via Uberpop kunnen chauffeurs zich aanmelden om in hun eigen auto passagiers op te pikken die de app van Uber hebben geïnstalleerd. Zo concurreert het bedrijf met taxibedrijven die zich doorgaans aan meer regulering moeten houden.
Politici


“Tijdens deze tijdelijke opschorting van Uberpop zullen we ook samenwerken met Spaanse politici om een modern kader te ontwikkelen dat nodig is om een permanent thuis voor Uber en de deeleconomie te verzorgen”, aldus het bedrijf in een verklaring


Uber wijst erop dat een Spaanse mededingingswaakhond al heeft gezegd dat de huidige restricties op het aanbieden van transport te streng zijn.
Brussel


Het is opmerkelijk dat Uber zich in Spanje terugtrekt, aangezien het bedrijf in andere landen zijn verboden diensten blijft aanbieden. Ook in Nederland heeft een rechter geoordeeld dat Uberpop niet is toegestaan, maar de dienst wordt in Amsterdam en Rotterdam nog steeds aangeboden.


In Brussel, waar Uberpop ook als illegaal werd bestempeld, zijn dit weekend vier Uber-auto’s in beslag genomen. De chauffeurs krijgen mogelijk ook nog persoonlijk een straf, zo meldt de omroep RTBF


In Nederland wacht Uber nog op een uitspraak in een bodemprocedure over de legaliteit van Uberpop. Ondertussen hangt het bedrijf een dwangsom van maximaal 100.000 euro boven het hoofd.


Bekijk waar Uber is verboden of voor de rechter staat:


Klik op landen of punten voor meer informatie. – (c)NU.nl/Jerry Vermanen

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>