Review: Vernieuwende smartwatch Gear Fit met waardeloze app

NU.nl/Joost Nederpelt

Lees de volledige versie van deze review op NUtech.nl

De Gear Fit is een licht apparaatje van 27 gram met een klein scherm dat 1,33 bij 4,5 centimeter meet. Het amoled-touchscreen heeft zeer felle kleuren en een resolutie van 432 bij 128 pixels, genoeg voor het kleine formaat.

De armband wordt via Bluetooth verbonden aan je smartphone, waarna notificaties binnenkomen op de Gear Fit en bewegingsinformatie terug wordt gestuurd naar je telefoon. Helaas werkt dit alleen nog met Galaxy-smartphones van Samsung.

Als het scherm aan staat, met zijn felle kleuren en simpele layout, is de Gear Fit een mooi apparaat. Maar als het scherm uit staat, heb je toch een beetje een raar glimmend toestel om je pols. Het ontwerp is simpel en vrij neutraal, maar ook mannelijk en meer dan een beetje nerdy. 


Stappenteller


De armband toont de tijd, maar de Gear Fit heeft daarnaast twee functies die centraal staan: bewegingen meten en notificaties tonen.

De stappenmetingen die het apparaat de hele dag uitvoert zijn tijdens het lopen redelijk nauwkeurig, maar het apparaat ziet veel andere bewegingen ook aan voor stappen. Zo had ik een keer al 65 geregistreerde stappen in mijn Gear Fit staan voordat ik überhaupt uit bed was gekomen. 

De Gear Fit meet ook je bewegingen tijdens het slapen. ‘s Ochtends kun je inzien hoe lang je hebt geslapen en hoeveel procent daarvan bewegingsloos was. 


App


Details over je stappen-, slaap- en sportgedrag zijn te vinden in de app ‘Fitness with Gear’ voor Samsung-telefoons. Gebruik van die app is echter in bijna alle gevallen frustrerend, te beginnen met het feit dat altijd een internetverbinding nodig is.

De Gear Fit gebruikt Bluetooth om uitgebreide statistieken direct naar je toestel over te brengen, dus het is onduidelijk waarom gegevens moeten worden opgehaald van internet. Bovendien is niets in te zien voordat je je Samsung-account synchroniseert. 

Zelfs met internet en een gesynchroniseerd account liep ik tegen verschillende problemen aan. De hele stappensectie was lange tijd niet toegankelijk, grafieken werden op andere plekken niet of onjuist getoond en het uiterlijk van de app is sowieso vrij verwarrend.


Innovatie


Daar staat echter tegenover dat de Gear Fit op hardwareniveau wel degelijk weet te innoveren met een compleet nieuw uiterlijk en hartslagmeter.

De hartslagmetingen werken alleen goed als je je pols vrij stil houdt. Tijdens het sporten is dat natuurlijk vaak niet het geval, dus dan is de hartslagmeter minder nuttig. Toch is het leuk dat je bijvoorbeeld tijdens het fietsen even je arm kan optillen om te kijken hoe hard je je ongeveer inspant. De Gear Fit is waterdicht, dus je kunt hem ook in de regen of onder de douche aan houden.

De handigste functie van de Gear Fit is de mogelijkheid om notificaties van je smartphone te ontvangen. Als je een e-mail, Whatsapp-bericht of tweet krijgt, trilt de armband kort en krijg je op het scherm te zien van wie het bericht afkomstig is.

Dit werkt niet altijd perfect, maar in de kern is het een zeer handige functie. Je hoeft niet meer elke keer je telefoon te pakken als je een melding krijgt.

Er zitten nog een aantal nuttige functies in de Gear Fit, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een timer te zetten of muziek af te spelen via je telefoon. Het touchscreen van de Gear Fit reageert snel en het apparaat zelf – afgezien van de app – presteert prima. Ook de accuduur is met vier à vijf dagen indrukwekkend.


Conclusie


De Gear Fit toont dat Samsung op hardwaregebied interessante dingen probeert en zelfs kan innoveren. Het apparaat is echter duidelijk ook een eerste poging vol onvolmaaktheden. Met name op softwaregebied slaat Samsung de plank mis. De Gear Fit-app lijkt door een stel matige hobbyisten in elkaar te zijn gedraaid.

Ik hoop dat Samsung bij een volgende poging meer werk steekt in zijn software. Het idee van de Gear Fit is namelijk uitstekend en origineel. Het is dan ook bijzonder jammer dat het apparaat nu niet echt aan te raden valt. 

Lees de volledige versie van deze review op NUtech.nl

Bekijk ook onze review van de smartwatch Gear 2

Met welke toestellen werken de Gear 2 en Gear Fit?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>