Google ontvangt relatief weinig dataverzoeken van Nederland

Foto:  Bloomberg

Dat blijkt uit de cijfers in het transparantierapport dat Google heeft gepubliceerd. Nederland heeft in 2013 45 verzoeken voor voor gebruikersgegevens ingediend, waar Google bij 64 procent van de verzoeken informatie heeft verstrekt.

In totaal heeft Google de informatie van 46 gebruikers of profielen aan de Nederlandse politie gegeven. Dit aantal is hoger omdat bij één aanvraag meerdere gebruikers of profielen kunnen worden betrokken.

Vorig jaar heeft de Nederlandse politie 59 verzoeken ingediend en werd er bij 76 procent door Google gegevens verstrekt. In totaal heeft de internetgigant de informatie van 59 gebruikers of profielen aan de Nederlandse politie vrijgegeven.

Landen als Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en India vragen vaker informatie bij Google op. Zo heeft Duitsland dit jaar 2311 verzoeken bij Google ingediend, Frankrijk 2011 verzoeken, Verenigd Koninkrijk 1274 verzoeken en India 2691 verzoeken.


Verenigde Staten


De Verenigde Staten heeft 10918 verzoeken ingediend, waarvan een groot gedeelte aan een dagvaardiging (7458) of huiszoekingsbevel (2456) is gekoppeld.

Bij zeven verzoeken wilde de Verenigde Staten informatie hebben om de betreffende Google-gebruiker af te tappen. Bij andere landen wordt de legale reden van een dataverzoek niet genoemd.

Het aantal verzoeken dat Nederland indient is ongeveer gelijk aan Zweden (36), Denemarken (37) en Canada (49). Volgens Google is het aantal dataverzoeken sinds 2010 met 100 procent toegenomen. Het aantal Nederlandse dataverzoeken is de afgelopen vier jaar niet sterk toe- of afgenomen.

Hoeveel dataverzoeken ontvangt Apple van Nederland?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>