Review: Galaxy S5 laat concurrenten dichterbij komen

Foto:  NUtech.nl/Joost Nederpelt

Bekijk de uitgebreide review op NUtech.nl

De behuizing van de Galaxy S5 is nauwelijks aangepast. De telefoon heeft dezelfde vorm en knoppen. Alleen de achterkant is wat stroever waardoor de S5 lekkerder in de hand ligt.

Helaas blijft Samsung kiezen voor plastic. De glimmende achterkant komt goedkoop over en ook de glanzende zilverkleurige rand ziet er nep uit. De S5 moet het qua bouwkwaliteit en uitstraling afleggen tegen de HTC One M8 (review), Xperia Z2 (hands-on) en iPhone 5S (review).

Voordelig is wel dat de S5 water- en stofdicht is en daarvoor maar één klepje nodig heeft aan de onderkant.


Vingerafdruk en hartslag


De nieuwe vingerafdrukscanner, die gebruikt wordt door een vinger over de thuisknop te slepen, werkt helaas niet vlekkeloos en dat zorgt bij het ontgrendelen voor irritatie. Het is wel mooi dat Samsung andere ontwikkelaars de scanner ook laat gebruiken, in tegenstelling tot Apple.

De hartslagmeter zit onder de camera en als je eenmaal doorhebt hoe het moet werkt hij prima. Helaas ontbreekt een toepassing. Tijdens het sporten constant je vinger op de achterkant van je telefoon houden, is niet handig. Ook kan je niet veel meer dan alleen een hartslag meten. Er wordt geen gezondheidsadvies of analyse gegeven.


Scherm


Het 5,1 inch-scherm is iets groter dan in de Galaxy S4. Het gaat wederom om een super amoled-scherm dat qua kwaliteit en resolutie gelijk is gebleven. Een hogere resolutie was ook niet nodig, maar een betere kleur- en witweergave was welkom.

Helaas wijken de kleuren nog steeds iets af, hoewel ze in de praktijk door veel mensen mooi worden gevonden. Het scherm is namelijk verzadigd waardoor kleuren niet natuurgetrouw zijn, maar wel van het scherm spatten.

Helaas is het scherm ook te blauw. Daardoor lijkt het display extra helder, maar bij grijze kleuren is de blauwe gloed al snel te zien. Het is jammer dat Samsung er in een jaar tijd niet in is geslaagd het scherm beter te maken.  De helderheid is wel een lichtpuntje en is met maximaal 638 cd/m2 zeer hoog is en veel hoger dan in de Galaxy S4.


Software


Een van de grote verbeterpunten is de software. Samsung heeft Touchwiz, de eigen laag die het over Android plaatst, veel strakker en eenvoudiger gemaakt. Icoontjes zijn plat vormgegeven en er zijn consistent rustigere kleuren doorgevoerd. Ook veel zogeheten bloatware (extra software die vaak onnodig is) is weggelaten. Tot slot is er een Kids-stand toegevoegd met een eigen uiterlijk en restricties voor wanneer kinderen een telefoon van de ouders lenen.

De softeware is flink verbeterd, maar nog niet perfect. Het instellingenmenu blijft onoverzichtelijk, er zijn vertaal- of spelfouten en My Magazine voegt weinig toe in vergelijking met Flipboard waar de My Magazine-app op is gebaseerd.


Camera


De camera is gelukkig indrukwekkender en maakt heldere foto’s met een snelle autofocus van 0,3 seconden. De kleuren zijn erg mooi en er wordt ook in donkere gedeeltes veel detail vastgelegd.  Een stap vooruit vanaf de Galaxy S4.

In donkere situaties verliest de S5 helaas veel detail en duurt scherpstellen erg lang. De HTC One en iPhone 5S doen het dan veel beter. Bij dag- of kunstlicht floreert de S5 echter en zijn kleuren zelfs regelmatig beter dan op de iPhone 5S die een uitstekende camera heeft.


Prestaties


Net als de HTC One M8 en aangekondigde Xperia Z2 beschikt de Galaxy S5 over een Snapdragon 801-processor. De Galaxy S5 kan zeer goed omgaan met zware taken en dagelijkse handelingen, maar vertoont soms ineens bij simpele handelingen een vertraging. Zo duurt het ontgrendelen van de S5 soms erg lang.

De accuduur is uitstekend. De Galaxy S5 gaat doorgaans de hele dag mee en dat was vorig jaar alleen voorbehouden aan phablets met zeer grote accu’s. In onze filmtest houdt de S5 het bijna veertien uur vol. Even lang als de HTC One en veel langer dan de iPhone 5S.


Conclusie


Voor de tweede achtereenvolgende keer zet Samsung een kleine stap. Het ontwerp van de S5 is bijna gelijk aan de S4, afgezien van de fijnere stroeve achterkant. Helaas blijft de plastic behuizing achter bij die van veel concurrenten en is ook het scherm in een jaar tijd nauwelijks verbeterd.

Helaas voegt de hartslagsensor niets toe en werkt de vingerafdrukscanner niet vlekkeloos. Het nieuwe vlaggenschip van Samsung weet wel te imponeren met de camera en de accuduur en de software is sterk verbeterd.

Bekijk beelden en lees de uitgebreide review op NUtech.nl

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>