TU Delft presenteert kleinste harddisk ooit

De harde schijf van de TU Delft heeft een opslagcapaciteit van 80 terabit per vierkante centimeter, ruim vijfhonderd keer meer dan de grootste harde schijven die op de consumentenmarkt te krijgen zijn. 

“In theorie zouden we met deze capaciteit alle boeken die de mensheid ooit heeft geschreven kunnen bewaren op één postzegel”, zegt Sander Otte, leider van het onderzoek dat maandag is gepresenteerd. 

De chlooratomen liggen op een oppervlak van koperatomen, waarbij elke chlooratoom op twee posities kan liggen. De atomen worden gelezen en verschoven met behulp van een een zogenoemde scanning tunneling microscope; waarbij een zeer scherpe naald de atomen één voor één aftast. 

Voorlopig zal de atomaire harddisk van de TU Delft nog niet te vinden zijn in datacentra of mobiele telefoons. Het geheugen kan nu alleen nog in een vacuümomgeving functionereren, gekoeld tot -196 graden Celcius.

Video: Kleinste harde schijf in Delft gemaakt

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>