Review: Sony DSC-RX100 IV

De markt voor goedkope fotocamera’s is op sterven na dood door de komst van steeds betere smartphone-camera’s. Wilt u echter betere kwaliteit en meer opties dan een smartphone biedt, maar hebt u geen trek in een grote spiegelreflex of een compacte systeemcamera, dan zijn er nog altijd interessante, kleine compactcamera’s te koop. Sony heeft dat de afgelopen jaren bewezen met zijn DSC-RX100 camera’s waarvan inmiddels de vierde generatie op de markt is.

Opklapscherm

De voorgaande versies van de RX100 bleken erg populair en met de DSC-RX100 IV is Sony dan ook niet afgeweken van het beproefde concept. De nieuwe camera is opnieuw een compact model met een stevige, metalen behuizing met aan de voorkant een 24-70 mm equivalent 2,9x zoomlens, gekoppeld aan een relatief grote 1 inch cmos-sensor. Aan de achterkant zijn zowel de OLED viewfinder als een 7,5 cm beeldscherm ondergebracht. Dat beeldscherm kan 180 graden omhoog geklapt worden, waarna het boven de camera uitsteekt, zodat u eenvoudig (selfie-)foto’s en video’s kunt schieten.

Kleine verbeteringen

De RX100 IV lijkt uiterlijk als twee druppels water op zijn voorganger en voor wie de specificaties vluchtig bekijkt, lijkt er ook weinig verschil tussen beide modellen te zitten. Toch heeft de RX100 IV een belangrijke nieuwe troef. De beeldsensor is weliswaar nog steeds een 20 megapixel-model, maar is van het nieuwe ‘Exmor RS’ type, dat veel sneller uitgelezen kan worden dan het voorgaande model. Hierdoor kan de camera continu-opnames maken met 16 beelden per seconde, wordt 4k video-opname ondersteund en is het mogelijk om slow motion-video’s te maken met maximaal 1000 beelden per seconde. Ook de OLED viewfinder is verbeterd ten opzichte van het vorige model, en heeft nu een hogere resolutie. Die verbeteringen komen wel met een prijs. De RX100 IV kost namelijk 1.150 euro, terwijl de RX100 III voor minder dan 750 euro over de toonbank gaat.

Grote vraag is natuurlijk of de RX100 IV die meerprijs echt waard is. Als u gewoon goede foto’s wilt maken en geen behoefte hebt aan een hele snelle burstmode, is het nieuwe model naar onze mening zijn hogere prijs eigenlijk niet waard. De nieuwe camera lijkt iets lichtgevoeliger te zijn, maar de verschillen in fotokwaliteit zijn minimaal. Maakt u echter ook graag video-opnames, dan is de RX100 IV wél sterk in het voordeel. De nieuwe camera kan in 4k ultra-hd resolutie opnemen, en laat in die modus een prachtig scherp en gedetailleerd beeld zien. Ook de optie om in lagere resolutie met hoge framerates op te nemen kan interessant zijn, omdat op die manier vloeiende slow motion-video’s gemaakt kunnen worden. Door de nieuwe videomogelijkheden is de RX100 IV een echte alleskunner, die zowel voor fotografie als video veel opties en prima beeldkwaliteit biedt.

Keuze te over

Saillant detail is dat ook de originele RX100, de RX100 II en RX100 III nog steeds te koop zijn. Sony heeft met elke generatie nieuwe functies aan de RX100 toegevoegd, en bij introductie van een nieuw model werd de prijs van voorgaande modellen telkens naar beneden bijgesteld. In het geval van de RX100 IV geldt bovendien dat de introductieprijs van deze nieuwste versie een stuk hoger ligt dan die van voorgaande modellen. Op moment van schrijven kunt u de opeenvolgende RX100 modellen voor respectievelijk ongeveer 400, 520, 740 en 1.150 euro kopen bij een groot aantal (web)winkels.

Conclusie

De Sony DSC-RX100 IV is een prachtige compactcamera die prima foto- én videokwaliteit biedt. Het voornaamste voordeel ten opzichte van de RX100 III is de hogere snelheid, maar daar betaalt u wel voor.

Pluspunten:

Compact, prima foto- en videokwaliteit, 4k-video, slow motion.

Minpunten:

Prijzig.

Adviesprijs: € 1.150,–

Voor meer informatie: www.sony.nl

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>