‘Uber ontwijkt belasting via Nederland’

Dat heeft Fortune onderzocht. Dit soort belastingconstructies zijn niet illegaal. Binnen de Europese Unie is er wel steeds meer verzet tegen dit soort trucs om minder belasting te betalen. 

De Nederlandse CV op de Bermuda’s werd in mei 2013 werd opgericht, en staat boven de andere dochterondernemingen van Uber buiten de VS. De CV betaalt 1,45 procent van zijn omzet aan de Amerikaanse tak van Uber, voor het gebruik van het intellectuele eigendom van Uber.

Daarnaast heeft Uber ook nog een besloten vennootschap (BV) in Nederland. Alle betalingen voor Uber-ritjes buiten de VS gaan via deze Nederlandse BV. 80 procent van de betaling wordt weer via een andere Nederlandse dochtermaatschappij teruggestuurd naar de bestuurder, de overige 20 procent blijft in de Nederlandse BV. 

Uber CV en Uber BV, allebei dus Nederlandse bedrijven, hebben echter een licentieovereenkomst waarin wordt afgesproken dat Uber BV royalty’s betaalt aan de CV in Bermuda. Volgens de overeenkomst houdt Uber BV na aftrek van kosten 1 procent van de omzet voor zichzelf, de rest gaat naar Uber CV. 

Voor de Amerikaanse fiscus is Uber CV een Nederlands bedrijf, en wordt er dus in de VS geen belasting geïnd op Uber-ritjes die buiten de Verenigde Staten plaatsvinden. Op Bermuda, waar de CV is gevestigd, bestaat er geen vennootschapsbelasting, dus hoeft er daar ook niet worden betaald.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>