Obama voert druk uit op Senaat om spionagewet door te drukken

Volgens Obama is de voorgestelde wet de beste optie om de Patriot Act, die om 1 juni middernacht Amerikaanse tijd dreigt te verlopen, te vervangen. De president zegt dat het huidige voorstel de beste middenweg is tussen privacy en bescherming van de nationale veiligheid.

“Als president en opperbevelhebber is het mijn grootste verantwoordelijkheid om te zorgen voor de veiligheid van het Amerikaanse volk”, aldus Obama.

Obama benadrukt dat in de strijd tegen terrorisme alle middelen nodig zijn. “In de strijd tegen terroristen moeten we elk effectief instrument dat we ter beschikking hebben, gebruiken.”

Video: Obama voert druk uit op Senaat


‘Terroristen stoppen niet’

“Terroristen van Al-Qaeda of IS zijn niet ineens van plan om te stoppen en we mogen niet die instrumenten opgeven die ons helpen om ons veilig te houden”, onderstreept Obama in de video.

Eerder vandaag meldde Reuters dat de National Security Agency (NSA) niet van plan is om eerder verzamelde gegevens te verwijderen, maar om deze op te slaan en te vergrendelen als zijn autoriteit wordt ingeperkt. 

Zondag vervalt namelijk het recht van de NSA om metadata te verzamelen als er geen nieuwe wet wordt aangenomen waarin dit wordt vastgelegd.

Vorige week stemde de Senaat nog tegen een nieuwe spionagewet die het massaal verzamelen van telefoongegevens door veiligheidsdienst NSA aan banden legt.

Daarnaast stemde de Senaat ook tegen een verlenging van de USA Patriot Act, die het verzamelen van veel telefoondata juist mogelijk maakt.


Onklaar maken

Als de Senaat zondagavond voor 20.00 uur Amerikaanse tijd nog met een nieuwe wet komt voor het afluisteren, dan hoeft de NSA al zijn apparatuur niet onklaar te maken. Mocht de senaat na 20.00 uur nog met een nieuwe wet komen, dan zal het drie tot vier dagen duren voor de apparatuur weer in gebruik genomen kan worden.

Edward Snowden onthulde in 2013 de afluisterpraktijken van de NSA. Sindsdien staat de veiligheidsdienst tegenover mensen die zeggen dat het inbreuk maakt op de vrijheid van burgers.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>