‘VS wilde met Stuxnet-virus nucleaire programma Noord-Korea ontregelen’

Dat zeggen bronnen bekend met het Amerikaanse plan tegenover Reuters.

Het Stuxnet-virus richtte zich in 2010 onder meer op het nucleaire programma van Iran en ontregelde enkele uraniumverrijkingscentrifuges. De Verenigde Staten wordt samen met Israël ervan beschuldigd het Stuxnet-virus te hebben ontwikkeld en verspreid.

Volgens een Amerikaanse bron hebben de Stuxnet-ontwikkelaars in 2011 een variant op het virus ontwikkeld die specifiek voor Noord-Korea was bedoeld. Iran en Noord-Korea zouden overleggen over hun nucleaire programma’s en soortgelijke technieken gebruiken.

De Amerikaanse geheime dienst NSA kon echter naar verluidt niet het interne systeem van de nucleaire programma van Noord-Korea bereiken, waardoor het Stuxnet-virus niet werd verspreid.

De NSA wil niet op het nieuws reageren.


Noord-Korea

Noord-Korea heeft een geisoleerd netwerk en voor het kopen en gebruiken van een computer is toestemming van de politie noodzakelijk. Noord-Koreaanse burgers hebben daarnaast geen toegang tot het openbare internet.

Er is één internetverbinding die Noord-Korea met de buitenwereld verbindt, en deze loopt via bondgenoot China. Verschillende bronnen melden dat Noord-Korea flink investeert in een cyberleger dat volgens sommigen uit duizenden hackers zou bestaan.

Noord-Korea wordt beschuldigd van de hack op Sony, die de komische film The Interview heeft uitgebracht. In deze film wordt de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, op de hak genomen.

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>