Snowden vindt dat hij ‘gewonnen’ heeft

Foto:  Channel4 / AFP

Dat vertelt de 30-jarige Snowden tijdens een veertien uur durend interview met The Washington Post.

De klokkenluider beweert dat zijn persoonlijke missie inmiddels volbracht is. Het stopzetten van de massaspionage en het benadrukken van het belang van privacy zouden volgens Snowden de volgende grote uitdagingen zijn.

“Het moment dat journalisten de gelekte documenten konden bestuderen en publiceren, wist ik dat mijn werk nut had”, aldus Snowden. “Maar vergeet niet: mijn doel was niet om eigenhandig de maatschappij te veranderen. Ik wilde juist de samenlevering de kans geven om zichzelf te veranderen.”

“Privacy is belangrijk. Het stelt ons in staat om te bepalen wie we zijn en wat we willen zijn”, zegt Snowden.


NSA


Ook vindt de klokkenluider dat hij niet ontrouw is geweest aan zijn vorige werkgever, de Amerikaanse geheime dienst: “Ik val de NSA niet aan, ik probeer ze juist te verbeteren. Eigenlijk werk ik nog steeds voor de NSA, maar zij zijn de enigen die het nog steeds niet beseffen.”

Snowden werkt momenteel in Rusland, het land dat hem tevens een éénjarig asiel verleent. De Russische regering weigert de klokkenluider uit te leveren aan de Verenigde Staten. 

Snowden zegt tijdens het interview niet vaak buiten de deuren van zijn verblijfplaats te komen. 

Bekijk de video van de alternatieve kersttoespraak van Snowden

Lees meer nieuws rondom de wereldwijde spionage

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>