Pc-markt op laagste punt sinds begin 2009

Dat melden onderzoeksbureaus Gartner en IDC op basis van voorlopige schattingen.

Gartner meldt 71,7 miljoen verscheepte pc’s, een daling van 5,2 procent. Volgend IDC zijn er 68,5 miljoen exemplaren verscheept en dat zou neerkomen op een daling van 6,7 procent.

In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de markt nog met 1 procent en het tweede en derde kwartaal van dat jaar was de markt stabiel. Dat was toen vooral te danken aan het aflopen van de ondersteuning van Windows XP waardoor veel mensen hun pc vervingen voor een nieuw model.

Pc-markt
Pc-markt

Die opleving is nu ten einde. Beide marktonderzoekers stellen overigens dat de scherpe daling in het eerste kwartaal geen reden tot zorg is. Dit was de verwachting en met de komst van Windows 10 later dit jaar zal de pc-markt zich gaan stabiliseren.

De daling werd bovendien hoofdzakelijk veroorzaakt door een forse krimp van het aantal verscheepte desktop-pc’s terwijl laptops en hybride pc’s, die zowel als tablet en als laptop te gebruiken zijn, het een stuk beter deden.

Marktleider Lenovo zag zijn marktaandeel afgelopen kwartaal toenemen met van 17 naar 18.9 procent. Ook HP veroverde 1,3 procent marktaandeel en komt nu uit op 17,3 procent. Dit ging hoofdzakelijk ten koste van de fabrikanten buiten de top vijf, die wordt gecompleteerd door Dell, Asus en Acer.

Dit zijn de beste laptops uit 2014

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>