Microsoft 40 jaar: Gates is nog niet klaar met innoveren

De brief is te lezen op de Amerikaanse website The Verge.

Op 4 april 1975 startten Bill Gates en Paul Allen een klein bedrijfje met de naam Microsoft. De droom: een computer in elk huis en op elk bureau. “Mensen verklaarden ons voor gek”, schijft Gates. “Maar het is ongelofelijk hoe ver de computerwetenschap zich heeft ontwikkeld.”

Zakenblad Forbes verklaarde Gates dit jaar voor de zestiende keer de rijkste man ter wereld, want Microsoft, het bedrijf achter Windows, speelde een aanzienlijke rol in de vooruitgang van de computer.

Hoewel Gates’ rol in Microsoft de afgelopen jaren kleiner werd, mede door zijn filantropische inspanningen voor het welzijn van mensen met de Bill & Melinda Gates Foundation, lijkt hij nog lang niet klaar met zijn bedrijf.


Adviseur

Afgelopen jaar werd Satya Nadella de nieuwe ceo en Steve Ballmer trok zich terug. Gates vergrotte zijn invloed echter door zeker een derde van zijn tijd te gebruiken om zijn medewerkers te adviseren over nieuwe producten.

Gates kijkt liever vooruit dan terug, want computers en computertechniek zullen zich de komende tien jaar nog veel sneller ontwikkelen, schrijft hij. “We naderen een tijdperk waarin computers en robots op een natuurlijke manier bewegen, zien en interactie hebben met de mens.” En dat gegeven kan de mens nog verder doen ontwikkelen.


Leidend

Microsoft wil en kan hier volgens Gates een leidende rol in blijven spelen, want het bezit de middelen en kennis om verder te innoveren. “Nieuwe producten, zoals Cortana, Skype Translator en HoloLens zijn een bewijs van ons talent”, zegt hij. “En er volgt nog veel meer.”

Hoeveel we ook ontwikkeld zijn in deze industrie, er zijn nog steeds veel mensen die er geen toegang toe hebben. “Het is te complex, te duur of het is er gewoon niet”, schrijft Gates. “Dus wat er het meest toe doet is niet wat we hebben bereikt, maar wat onze volgende stap is.”

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>