‘Roamingkosten nog tot 2018 toegestaan in EU’

Dat staat althans in een voorstel van het Letse voorzitterschap van de Europese Raad, dat is ingezien door Reuters. Letland nam dit jaar het voorzitterschap van de Raad over van Italië. 

Vorig jaar stemde het Europees Parlement voor het afschaffen van roamingkosten aan het eind van 2015. Dat voorstel moest echter nog worden goedgekeurd door de telecomministers van Europese lidstaten in de Raad.

De gesprekken over het afschaffen van roamingkosten werden vorig jaar al meermaals uitgesteld, waardoor twijfel ontstond over de haalbaarheid van het parlementsvoorstel.
Bundel


Letland stelt voor om providers vanaf 2018 te verplichten tot het aanbieden van een beperkte buitenlandbundel waarbinnen het mogelijk is om voor het thuistarief te bellen, sms’en en internetten. Het formaat van deze bundel wordt niet specifiek vastgelegd, maar het doel “zou niet moeten zijn om het gebruikspatroon in het thuisland na te bootsen of om abnormaal gebruik te voorkomen”, zo staat in het voorstel.

Buiten de buitenlandbundel zouden providers maximaal het groothandelstarief van 5 eurocent per minuut of MB mogen rekenen. Momenteel mogen providers maximaal 20 eurocent per MB rekenen binnen de Europese Unie.

Het voorstel doet denken aan de nieuwe belbundel die T-Mobile sinds vorige week aanbiedt. Nieuwe klanten van T-Mobile mogen maandelijks twee uur in andere Europese landen bellen binnen hun Nederlandse bundel. Voor internet binnen de EU moet nog wel worden bijbetaald.

Het nieuwe voorstel uit Letland wordt volgende week besproken door de Europese lidstaten. Mocht een overeenkomst worden bereikt, dan moeten het Europees Parlement en de Europese Commissie dit nog goedkeuren.

Vijf dingen die je moet weten over roaming

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>