Nederlandse politie kopieerde Silk Road-server al in mei

Door een forensische kopie te maken van de server kreeg de politie een schat van informatie in handen, meldt Computerworld vrijdag.


Silk Road 2.0 was een marktplaats waarop onder meer illegale goederen werden verhandeld. De site draaide op een verborgen locatie en was alleen via het anonieme Tor-netwerk te bereiken. Daarom was het moeilijk om Silk Road en vergelijkbare marktplaatsen offline te krijgen.


Begin november wisten politiekorpsen in verschillende landen toch veel sites van het ‘diepe web’ te verwijderen. Naar nu blijkt was de Nederlandse politie de server van Silk Road al in mei op het spoor gekomen, na een rechtshulpverzoek van Amerikaanse autoriteiten.




Belangrijk


Om een kopie van de server te maken moest de site korte tijd offline worden gehaald. Het is onduidelijk hoe deze storing is verklaard aan de website-eigenaar. In de VS wordt de 26-jarige Blake Benthall verdacht van het opereren van Silk Road 2.0.


“Deze actie was belangrijk voor het Amerikaanse onderzoek omdat het [Team High Tech Crime] vervolgens constateerde dat de server werd gehuurd door de thans aangehouden verdachte”, aldus een woordvoerder van de polite tegen Computerworld.


Het feit dat Silk Road offline ging op het moment dat de Nederlandse politie de server kopieerde, wordt door de FBI gebruikt als bewijs dat dit inderdaad de juiste server was. 


Wat is Tor en hoe gebruik je het?

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>