NSA-hervorming komt niet door Amerikaanse senaat

Met 58 tegen 42 stemmen was er weliswaar een meerderheid voor de ‘USA Freedom Act’, maar er waren 60 stemmen nodig om te voorkomen dat overgebleven senatoren de voortgang van het voorstel oneindig kunnen blijven blokkeren.

Het wetsvoorstel zou onder meer een einde maken aan de grootschalige verzameling van ‘metadata’ over Amerikanen door de NSA. Voor gegevens over telefoongebruikers zou de inlichtingendienst voortaan moeten aankloppen bij de provider.

Verder zou de wet internetbedrijven meer vrijheid geven om te publiceren over het aantal dataverzoeken dat zij krijgen van inlichtingendiensten. Ook zouden beperkingen worden opgelegd aan spionageprogramma’s als PRISM, waarmee internetverkeer wordt onderschept.

Verschillende grote technologiebedrijven, waaronder Apple, Google, Facebook en Microsoft, vroegen de senaat om voor de wet te stemmen. Zij zagen het vertrouwen onder gebruikers afnemen na onthullingen over de werkwijze van de NSA.
IS vernietigen


Verschillende Republikeinse senatoren denken echter dat de USA Freedom Act de vijanden van de VS ten goede zou kunnen komen, zo meldt Reuters.

“Als ons doel is om IS af te breken en te vernietigen, zoals de president heeft gezegd, dan hebben we slim beleid en vastberadenheid nodig”, zei Mitch McConnell, hoofd van de Republikeinse fractie in de senaat. ” Op zijn minst moeten we niets doen om de situatie erger te maken.”

Eerder nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wel een versie van de USA Freedom Act aan, al waren de beperkingen voor de NSA in die variant iets milder.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>