Review: Zotac Zbox CI540 Nano

Helemaal stil is hij en toch is het een heel pittig computertje. We hebben het over de Zotac CI540, een hele kleine minicomputer, met toch krachtige specificaties, want als we op de doos kijken blijkt dat hij voorzien is van een heuse Core i5-processor.

Tabletversie Core i5

Een Core i5-processor en geen ventilator. Hoe is het Zotac gelukt om deze heethoofd compleet stil te krijgen? De eerste aanwijzing krijgen we als we het kastje van binnen bekijken: er is een enorm koelprofiel ingebouwd. Een groot deel van de binnenkant bestaat uit koelprofiel. De processor wordt weliswaar Core i5 genoemd, maar het is een speciale tabletversie die heel weinig energie verbruikt. Dat lage energieverbruik is mogelijk door de klokfrequentie terug te schroeven waardoor de chip veel trager is dan een gewone Core i5

Lees ook: Zotac Tegra Note 7 processor

Vlotte pc

Is het dan een langzame computer? Nee, want er is een 64 GB grote ssd ingebouwd die zorgt dat het kastje voor normaal werk heel vlot is. De ssd zit in een 2,5 inch-behuizing en kan eventueel vervangen worden door een harde schijf of een groter exemplaar. De pc is bedoeld als compacte werkcomputer of voor bij uw tv om mediabestanden zoals foto’s, video’s en muziek af te spelen. Ondanks de afmetingen heeft het systeempje heel veel aansluitingen: zes keer usb, waarvan vier keer usb 3.0, hdmi, esata, audio waarvan een aansluiting ook nog optische digitale audio bevat. Ook heeft-ie een vaste gigabit-aansluiting en wifi (802.11ac), waarmee hij veelzijdigheid biedt die vergelijkbaar is met een grote pc.

Geen Windows

Hij is alleen trager en dat merken we bij het werken met bijvoorbeeld grote fotobestanden. Het kastje wordt geleverd met een houder waarmee hij achterop een monitor of tv gemonteerd kan worden als deze bevestigingsgaten heeft. Opvallend is ook dat Zotac geen besturingssysteem heeft geïnstalleerd, drivers worden echter wel netjes meegeleverd.

Conclusie

Vlotte, maar compleet stille mini pc met veel aansluitmogelijkheden.

Pluspunten: Veel aansluitmogelijkheden en vlotte ssd.

Minpunten: Weinig opslagruimte en geen besturingssysteem voorgeïnstalleerd.

Adviesprijs: €465,–

Voor meer inforamatie: www.zotac.com

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>