Cyborgkakkerlakken ingezet om slachtoffers ramp te zoeken

Dat schrijven de wetenschappers van de North Carolina State University.

De kakkerlakken hebben een “elektronische rugzak” waarmee de insecten aangestuurd kunnen worden. Bovendien beschikken de kakkerlakken over microfoons.

De onderzoekers hebben twee varianten gemaakt. De ene soort cyborgkakkerlakken heeft één microfoon die hoge resoluties kunnen oppikken. Daarmee kunnen de onderzoekers horen of er iemand om hulp roept of dat het geluid afkomstig is van bijvoorbeeld een lekkende pijp.

Mocht er met de eerste kakkerlak geluid van een slachtoffer worden opgevangen, kan de tweede soort cyborgkakkerlak in worden gezet. Deze versie is uitgerust met drie microfoons die meten waar het geluid vandaan komt. Door de kakkerlak op afstand richting het geluid te sturen, kan het slachtoffer worden gevonden.
Automatisch opladen


Een ander onderzoeksteam maakte eerder al cyborgkakkerlakken die binnen een gebied blijven zonder een fysiek begrenzing. De kakkerlakken worden dan automatisch teruggestuurd zodra ze buiten het gebied dreigen te raken.

Op termijn willen de teams de twee technologieën met elkaar combineren zodat een groep cyborgkakkerlakken in het rampgebied kan blijven en op een gewenst moment ingezet kan worden zonder ze tussendoor te hoeven vangen.

Een ander voordeel is dat de technologie met de onzichtbare grens gebruikt kan worden om kakkerlakken automatisch in de buurt van een lichtbron te laten blijven. Dan kan de elektronische rugzak via zonnepanelen worden opgelost. 

Het is niet voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar bestuurbare kakkerlakken. Een Schotse onderzoeker bestuurde het insect al eens met een smartphone en Amerikaanse bedrijf biedt bestuurbare kakkerlakken te koop aan.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>