Whatsapp onder vuur om tonen wanneer bericht gelezen is

Donderdagavond rolde Whatsapp een onverwachte update uit waarbij gebruikers van elkaar kunnen zien of een bericht gelezen is.

Opmerkelijk is dat Whatsapp in de applicatiewinkels alleen spreekt van “bugfixes en verbeteringen” en niet zoals gebruikelijk nieuwe functies uitlicht. Veel gebruikers zijn niet blij met de verandering.

De iOS-versie van Whatsapp krijgt op basis van achthonderd recente beoordelingen slechts tweeënhalf van de vijf sterren, terwijl de vorige versies nog vier sterren kregen. Voor iOS is overigens niet fysiek een nieuwe versie uitgerold, maar is de bestaande versie uitgebreid met de nieuwe functie.

Bij Android wordt geen onderscheid gemaakt tussen de vorige en huidige versie, maar bij de meest recente reacties zitten veel meer lage beoordelingen dan voorheen. 
Privacy


“Jammer dat er zo’n stomme nieuwe update is. Best wel een schending van privacy”, laat een gebruiker weten. Die vermeende privacyschending wordt door meer mensen aangehaald.

Veel gebruikers lijken verontwaardigd omdat wanneer ze een bericht lezen en niet (direct) reageren, dit altijd zichtbaar is voor de afzender. Whatsapp weet niet meer van de gebruikers door de nieuwe update, maar geeft alleen meer informatie aan de gebruikers door.
Vinkjes


Voorheen bestonden slechts twee type vinkjes: één grijs vinkje betekent dat het bericht is verzonden en twee grijze vinkjes geven aan dat het bericht ontvangen is. Nu geven de twee blauwe vinkjes dus aan dat het bericht ook daadwerkelijk geopend is.

Wel was voorheen al mogelijk te zien wanneer iemand voor het laatst online was geweest. Die vermelding kon echter worden uitgeschakeld waardoor contacten nooit precies konden weten of een berichtje gezien was of niet. 

Whatsapp heeft nog niet gereageerd op de ophef. Begin dit jaar lag Whatsapp ook al onder vuur, omdat Facebook het bedrijf heeft overgenomen. Veel mensen zeiden toen zich zorgen te maken om hun privacy. Het aantal gebruikers van Whatsapp groeit echter onverminderd hard door.

Bekijk de zes beste alternatieven voor Whatsapp

Aan welke veiligheidseisen voldoen de populaire berichtenapps wel en niet?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>