Windows 8.1 groeit ten koste van Windows XP

Dat blijkt uit statistieken van Net Applications. Het gebruik van Windows 8.1 steeg in oktober met 4,25 procent naar 19,92 procent; de sterkste stijging tot dusver. Windows 8-gebruik steeg met 0,31 procent naar 5,88 procent, na een  daling in september.

Het marktaandeel van Windows XP daalde flink met 6,69 procent naar 17,18 procent; de grootste daling tot dusver. Daarmee is het twaalf-en-een-half jaar oude besturingssysteem van Microsoft nog steeds het op een na grootste besturingsysteem. Windows XP wordt sinds april niet meer ondersteund door Microsoft. Dat betekent dat er geen beveiligingsupdates meer komen, en gevaarlijke lekken dus niet worden opgelost.

Bovenaan staat nog altijd Windows 7, met een marktaandeel van 53,05 procent; een kleine stijging van 0,34 procent ten opzichte van september. Mac OS X, het besturingssysteem van Apple, daalt met 0,39 procent en komt uit op 3,66 procent. 
Vergelijking


Statistieken van concurrent Statcounter tonen ongeveer dezelfde trend, met iets andere cijfers. Windows XP daalt ook hier, maar iets minder hard: van 12,99 procent in september naar 11,95 procent in oktober.

Windows 8.1 stijgt van 8,07 naar 9.31, en passeert daarmee voor het eerst Mac OS X.
Nederland


Nederland loopt volgens de statistieken van Statcounter iets voor op de internationale trend: het gebruik van Windows 8.1 steeg in Nederland met 1,54 procent naar 17,56 procent in oktober. Windows XP bungelt onderaan de lijst met 3,9 procent, een daling van 0,56 procent.

Ook in Nederland staat Windows 7 met afstand aan kop, met 53,91 procent. Mac OS X doet het in Nederland beter dan wereldwijd; het besturingssysteem van Apple staat op 11,34 procent, een kleine krimp van 0,3 procent vergeleken met een maand eerder.

Windows XP: Gevaren van een uitgebloeid besturingssysteem

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>