Defensie-industrie gaat gebukt onder digitale aanvallen

Foto:  AFP

Dat is het beeld dat het Financieele Dagblad maandag schetst na gesprekken met tal van bedrijven uit de industrie.

De netwerken van leveranciers en onderzoeksinstituten worden steeds vaker door hackers aangevallen. Om wat voor soort aanvallen het precies gaat, is niet bekend. De cybercriminelen zouden uit zijn op bijvoorbeeld technische informatie.

Een stijging is volgens het Nederlands scheepsbouwconcern Damen Shipyards te verwachten in het digitale tijdperk, “maar cybersecurity zou structureel op de agenda behoren te staan van de Nederlandse defensie-industrie”, aldus een woordvoerder.


Spionage


De Cyber Taskforce Defensie erkent de problemen in de krant. “We moeten de komende jaren rekening houden met een toename van digitale spionage”, meent kolonel Hans Folmer, hoofd van de taskforce.

Het kabinet heeft vijftig miljoen euro beschikbaar gemaakt om versneld een Defensie Cyber Commando op te zetten. Dit onderdeel van de landmacht wordt ingezet om de industrie te beschermen tegen aanvallen, maar kan ook offensief worden ingezet.

Folmer: “We willen een betere bescherming van ons grondgebied, maar ook vijandige wapensystemen kunnen aanvallen of inbreken in de netwerken van potentiële tegenstanders. Voor de goede orde: ik bedoel dan uiteraard niet het afluisteren van het telefoontje van mevrouw Merkel.”

Hoe bereidt Nederland zich voor op digitale oorlogsvoering?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>