‘Apple en Samsung praten weer over schikken patentstrijd’

'Apple en Samsung praten weer over schikken patentstrijd'Foto:  Bloomberg

“Samsung heeft onlangs gesprekken met Apple hervat”, zeggen anonieme bronnen die bij de zaak betrokken zijn tegen Korea Times. “Hoofdzaak is de mogelijkheid alle rechtszaken te laten vallen.”

Onlangs kwam er in de VS nog een patentzaak tussen Apple en Samsung tot een einde. Daarbij oordeelde de jury dat Samsung 85 miljoen euro aan Apple moet betalen, en Apple op zijn beurt zo’n 144.000 euro aan Samsung.

Het oordeel dat Apple patenten van Samsung geschonden heeft, zou het hervatten van de gesprekken tussen beide bedrijven volgens de anonieme bronnen een stuk makkelijker hebben gemaakt. “Er is nog wat tijd nodig om voorwaarden zoals royaltybetalingen voor het gebruik van elkaars patenten te bespreken, voordat een volledige overeenkomst wordt bereikt”, weet de bron.


Staakt-het-vuren


Afgelopen weekend werd bekend dat de langlopende patentstrijd tussen Apple en Google vooralsnog tot een einde is gekomen. Hoewel de bedrijven geen patenten met elkaar uitwisselen, is wel afgesproken dat alle huidige en toekomstige patentzaken van tafel zijn. Ook betalen de bedrijven hun eigen juridische kosten.

In de strijd met met Apple staat Google nog wel achter Samsung, de grootste verkoper van Android-apparaten. Als Samsung op bepaalde vlakken in het ongelijk zou worden gesteld, steunt Google het bedrijf. Korea Times haalt patentexpert Florian Mueller aan, die denkt dat het geschil tussen Apple en Samsung in de zomer al tot een einde zou kunnen komen.

“Apple heeft dit niet gepland voor de langere termijn”, aldus Mueller. De expert denkt dat het huidige Apple-management niet dezelfde “heilige oorlog van Steve Jobs” met Samsung wil voeren omdat de patenten die Apple bezit daarvoor niet toereikend zijn.


Uitwisseling van patenten


Hoofdvoorwaarden voor een overeenkomst zouden volgens Mueller in ieder geval een eenmalige betaling van Samsung aan Apple voor het schenden van ontwerp-patenten in de VS zijn. De expert verwacht een staakt-het-vuren zoals Apple en Google dat ook hebben afgesproken.

“Ze zouden hun rechtszaken wereldwijd kunnen terugtrekken en af kunnen spreken voor een bepaalde tijd geen nieuwe zaken aan te spannen”, aldus Mueller. “Een uitwisseling van elkaars patenten is daarvoor niet noodzakelijk.”

Apple was de afgelopen jaren in juridisch gevecht met zowel Google als Samsung. Google werd voornamelijk beschuldigd voor het kopiëren van delen van het ontwerp van iOS. Samsung werd door Apple beschuldigd van het schenden van patenten op zowel iOS als het ontwerp van de iPhone en iPad. Zowel Samsung als Google sloegen terug met patenten die Apple zou hebben geschonden.

“Theoretisch gezien zou de overeenkomst met Google kansen voor Apple bieden om zich te richten op het conflict met Samsung”, zegt Mueller. “Maar praktisch gezien zijn de patenten van Apple niet sterk genoeg om een strategische impact te hebben.”

Om welke patenten draaide de meest recente Apple vs. Samsung?

Apple en Google begraven strijdbijl

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>