4K of 8K? OLED of (Neo) QLED? Wat past beter bij jou?

Wie een nieuwe televisie koopt, moet niet enkel weten welk budget hij wil uitgeven, maar ook welke technologie hij in huis wil halen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe die technologieën onderling verschillen en waarin ze uitblinken. In dit artikel leggen gaan we dieper in op de belangrijkste keuzes die je moet maken.

#brandedcontent – Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PlatteTV.

De nieuwe standaard-resolutie: 4K

Full HD, 1.920 x 1.080 pixels, is lang de standaard geweest, maar is ondertussen vrijwel verdwenen. Enkel de erg kleine maten gebruiken het nog. De nieuwe standaard is 4K: 3.840 x 2.160 pixels, oftewel vier keer meer pixels dan Full HD. En dat verschil merk je zeker, en wel om twee redenen. Onze schermen zijn veel groter geworden, en de beeldkwaliteit van wat we kijken is kwalitatief sterk vooruitgegaan. Gloednieuwe series stream je vrijwel altijd in 4K. Het beeld is scherper, er is meer detail zichtbaar, en zelfs op grote schermen kan je zelden nog individuele pixels zien.

LG OLEDC16 serie & Sony X94J serie 

Nog een stapje beter: 8K

En toch, er zijn tv’s die nog meer resolutie bieden. 8K-modellen zoals de Samsung QN800A en QN900A bieden een resolutie van 7.360 x 4.320 pixels, dat is nog eens vier keer meer dan 4K. Bij deze resolutie zijn pixels zo klein dat je ze echt niet meer ziet (tenzij je vlak voor het scherm staat). De beelden zijn daardoor zo echt dat het lijkt alsof je door een raam kijkt. Maar zie je dat verschil ook echt? In normale kijkomstandigheden raden we 8K enkel aan bij heel grote schermen (denk aan 75 inch en groter). De voordelen van 8K zijn ook het sterkst bij 8K-content, maar die is maar nauwelijks beschikbaar. 8K-tv’s gebruiken de slimste upscalingtechnieken om wat je kijkt om te zetten naar 8K en de resultaten zijn indrukwekkend, maar de voordelen blijven wel relatief beperkt. Wel een leuk voordeel van de Samsung 8K-modellen is dat ze uitgerust zijn met MultiView, waarbij je verschillende bronnen tegelijk kunt bekijken, nagenoeg zonder kwaliteitsverlies.

Samsung QN800A serie  & Samsung QN900A serie 

(Neo) QLED voor superhelder beeld

De Samsung QLED-modellen zijn in essentie LCD-tv’s die gebruik maken van LED-achtergrondverlichting met quantum dot-technologie. QLED-tv’s leveren een uitzonderlijk hoge helderheid en zeer ruim kleurbereik. Ze zijn dan ook ideaal als je vaak bij meer licht tv kijkt, en zijn een uitstekende keuze voor sport. De allernieuwste Neo QLED-modellen maken gebruik van miniLEDs in de achtergrondverlichting. Het scherm is onderverdeeld in heel veel zones die de tv onafhankelijk van elkaar kan dimmen (als het beeld op die plaats donker is), of net sterk kan aansturen (in de zones waar het beeld helder is). Die techniek noemen we local dimming, en ze verbetert erg goed het contrast. Omdat ze erg veel zones gebruiken kunnen nadelige gevolgen zoals zichtbare zonegrenzen of fletse lichtaccenten veel beter vermeden worden. (Neo) QLED-modellen hebben wel een wat beperkte kijkhoek, wie niet centraal voor het beeld zit, ervaart mogelijk een wat fletser beeld.

(Neo) QLED tv’s zijn een naam die je enkel bij Samsung vindt, maar ook merken zoals Philips en TCL maken tv’s met dezelfde technologie. Ze zijn beschikbaar in 43, 50, 55, 65, 75 en 85 inch.

Samsung QN95A serie & Samsung QN93A serie 

OLED voor perfect zwart

Wil je absoluut het beste contrast dan kies je een OLED-tv. Op een OLED-scherm geeft elke pixel zelf licht. Er is geen achtergrondverlichting zoals bij een LCD-tv en wanneer een pixel uitgeschakeld wordt is hij perfect zwart, ook als de pixel daarnaast het felste wit toont. Dat immense contrast geeft beelden een vaak tastbare diepte. OLED is de keuze bij uitstek voor de filmliefhebber. Het heeft bovendien een zeer ruime kijkhoek, dus ook als je niet recht voor de tv zit heb je bijna perfect beeld. OLED-tv’s kunnen ook uitstekende helderheid geven maar enkel wanneer dat op een beperkt deel van het scherm is. Bij algemeen heldere beelden, denk aan een sneeuwlandschap, moet de OLED-tv zijn helderheid beperken.

OLED-tv’s kan je vinden bij LG, Philips, Panasonic, Sony en Hisense. Ze zijn beschikbaar in schermformaten van 48, 55, 65, 77 en 83 inch, en LG biedt ook een 8K-model.

LG G1RLA serie & Sony A84J serie

Tips!

Je kan reviews lezen en meer artikels zoals dit opzoeken, maar voor je een keuze maakt raden we je aan om naar een vakwinkel te gaan. Daar kan je zelf de verschillen in beeldweergave ervaren. Dat is vaak meer waard dan eindeloze uren op het internet naar informatie te zoeken.

Denk eraan dat de kijkomstandigheden, je woonsituatie en je belangrijkste kijkactiviteiten van groot belang zijn bij het maken van de juiste keuze. Sport kijk je misschien meer overdag dan ’s avonds. Bekijk je je films liefst in een donkere bioscoopsfeer? Hoe groot mag of moet je nieuwe tv zijn?
 

Hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste televisie?

Met het groeiende aanbod aan mooie, nieuwe televisies, blijft het soms lastig om de voor jou persoonlijk perfecte tv te vinden. We kunnen nog zo lang al die nieuwe technologieën bespreken, maar uiteindelijk gaat het om de juiste optie vinden voor jouw smaak en situatie. Mocht je daarbij wat hulp kunnen gebruiken, dan kun je altijd terecht bij een van de tien PlatteTV-vestigingen. Met doelgerichte expertise bieden de medewerkers van PlatteTV op maat gemaakte service voor jou en je televisie-eisen. Het is mogelijk om bij PlatteTV op dit moment op afstand te komen winkelen. Maak hier nu jouw afspraak!

Of je dan de verschillen van hdr-panelen of resoluties wilt ervaren of toch liever even aanhoort hoe die ene soundbar klinkt: PlatteTV helpt jou de juiste keuze te vinden én bij je thuis af te leveren. De installatiespecialisten van PlatteTV kunnen je ook helpen bij onder andere het ophangen en aansluiten van je thuisbioscoop. Zo ben je helemaal verzekerd van het beste plaatje in huis, ongeacht wat je zoekt.

 

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>