Smartphone vs. camcorder: Waar maak je de mooiste video's mee?

Als liefhebber van fotografie of als fotograaf ken je misschien wel de uitspraak van de bekende fotograaf Chase Jarvis: “The Best Camera Is The One That’s With You”. Hij werkt met top camera’s van onder andere Nikon, maar maakt ook foto’s met zijn telefoon. Je hoeft je als fotograaf niet te schamen om je telefoon als camera te gebruiken. Het is de fotograaf die mooie foto’s maakt, niet de camera. Soms kan het zijn dat kwaliteit er toe doet. Als fotograaf en zeker als videograaf vertrouw je dan op je gear: spiegelreflex camera, camcorder, apparatuur voor geluidsopname etc. Wanneer je echter op vakantie bent of op een festival, dan is je telefoon vaak voldoende. Dit artikel gaat verder in op het gebruik van verschillende apparaten voor foto’s en video’s en geeft antwoord op de vraag: Smartphone vs. camcorder: Waar maak je de mooiste video’s mee?

Voordelen camcorder

Wanneer je een goede kwaliteit film wilt maken, bijvoorbeeld van een bruiloft of van een bedrijf, dan is een camcorder ideaal. Wat zijn de voordelen van de camcorder boven een camera?

 1. Extreem hoge 4K kwaliteit, de beelden ogen op een televisie of groot scherm nog steeds scherp.
 2. Uitstekende HDR (High Dynamic Range) waardoor je ook in donkere of lichte delen een goede doortekening ziet. 
 3. Camcorders kun je uitbreiden door accessoires erbij te kopen, denk aan audio apparatuur of filters.
 4. De prijs die je voor een camcorder betaalt, is verrassend laag, zelfs goedkoper dan een iPhone 13.
 5. Last but not least: je komt met specialistische apparatuur professioneel over als videograaf.

Nadelen camcorder

Zijn er dan ook nadelen aan een camcorder? Jazeker, je las het al in de inleiding, je moet hem wel bij je hebben. Er zullen momenten zijn waarvan je denkt, had ik dit maar op film. Je zult dus genoegen moeten nemen met de kwaliteit van je camera van de telefoon. En als je het beeld van een 4K, gestabiliseerde camcorder gewend bent, is dat wel weer even wennen.

 

De telefoonfotograaf ziet dit anders

Als fotograaf ken je het wel, je bent een foto aan het maken met je dure gear en dan komt er iemand naast je staan die een kiekje met zijn mobieltje maakt. Je voelt je dan overdressed” in apparatuur, zeker als je ziet dat die foto met een iPhone 13 zo gek niet is. Gelukkig weet je dat op een klein scherm de foto scherp en goed is, maar zodra je hem groot ziet, valt het vaak tegen, terwijl de beelden van jouw professionele gear wel scherp en mooi blijven. Maar telefoonfotograaf zijn heeft voordelen die ook door een professional zoals Chase Jarvis gezien worden.

Voordelen telefoon fotos maken:

 1. De nieuwe generatie telefoons maakt scherpe, goede fotos
 2. Je hebt je telefoon altijd bij je
 3. Doordat het beeld direct in je mobiel zit, is delen via social media het snelste
 4. Je kunt foto- en video editing apps gebruiken op je mobiel

Nadelen fotos met je telefoon maken:

 1. Je kunt de beelden minder goed groot afbeelden, de iPhone 13 is 12 megapixel, ter vergelijking, er zijn camcorders met 25 megapixels. Die beelden bieden dus 2x zoveel details. Op klein beeld zie je dit echter niet.
 2. Je zult net zien, je batterij is leeg, je geheugen vol, je raakt je telefoon kwijt. Als telefoonfotograaf moet je ook aan een stukje archiveren en afbeelding beheer doen om alles goed te laten werken.
 3. Een iPhone 13 is duurder dan een gemiddelde camcorder. Dus als je een oudere mobiel hebt, dan is deze laatste kopen financieel soms slimmer.

Conclusie

De smartphone vs. camcorder: Waar maak je de mooiste video’s mee? Het antwoord op deze vraag is beide! Als je kijkt naar het beeld, dan zal een camcorder, mits van goede kwaliteit, betere beelden maken. Kijk je naar de inhoud? Wat is dan een mooie video? Een video van de hoogste kwaliteit of een video die je toevallig kon nemen toen je met je vrienden op een festival los ging? De belangrijkste tip is voorbereiding, bedenk wat je kunt verwachten en pas je gear hierop aan. Als telefoonfotograaf is onderzoek doen naar camcorders, drones, spiegelreflex en mirrorless cameras zeker de moeite waard. Maar andersom ook, ga als professionele beeldmaker eens lekker met je mobiel op pad en ga de uitdaging aan om met je iPhone een commercial te schieten. Vergeet daarbij niet je toestel te beschermen met een stevig iPhone 13 hoesje. Zo’n dure telefoon, maar ook een andere telefoon, moet je goed beschermen. Er zijn verschillende telefoonhoesjes verkrijgbaar waarmee videos nog steeds het makkelijk vastgelegd kunnen worden.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>