Nieuwe afdeling binnen Google focust op privacy

Google heeft het beste met je privacy voor. Althans, dat wil het bedrijf telkens meer uitstralen. Daarom krijgt het Google-kantoor te München er een speciale afdeling bij, het Google Safety Engineering Center. Een team van 200 man buigt zich daar straks over allerlei privacy-kwesties rond Google-producten.

Eerder werd in München al het account-overzicht ontworpen. Daar kom je er achter wat Google zoal van je weet, zoals je zoek- en locatiegeschiedenis. En wat men daar mee doet, zoals het aanbieden van advertenties op maat. Je kunt op deze pagina bepaalde gegevens wissen en instellingen aanpassen. Zo kun je er binnenkort voor kiezen om deze data na drie of achttien maanden automatisch te laten wissen.

Datahonger

Internetgebruikers worden zich telkens bewuster van de risico’s die de ‘datahonger’ van techbedrijven als Google en Facebook met zich meebrengen. Van de mogelijkheid dat privégegevens in verkeerde handen terechtkomen tot het beïnvloeden van gedrag en opvattingen; gestuurd door artikelen die je door algoritmes krijgt voorgeschoteld. Met daarbij een reële kans op nepnieuws.

Zodoende ontstaat de tendens dat mensen het niet langer pikken en het vertrouwen in deze bedrijven telkens verder afneemt. Daarom zie je nu dat de grootste boosdoeners op dit vlak van koers wijzigen. Kijk maar naar Facebook, dat onlangs nog het roer omgooide. Met veel bombarie overigens, want het is wel de bedoeling dat de boodschap overkomt.

Eerst zien

Natuurlijk is het goed nieuws dat Google het waarborgen van online privacy telkens serieuzer neemt. Geldt ook voor Facebook. Neemt niet weg dat ze beide grotendeels financieel afhankelijk zijn van het doorverkopen van jouw gegevens. Die twee belangen staan altijd op gespannen voet. Onze eerste indruk van de mooie plannen is dan ook ‘eerst zien, dan geloven.’

Overigens draaien de Europese verkiezingen volgende week onder meer rond dit soort kwesties. Dat betekent dat je jouw stem kan laten horen op het gebied van online privacy en de macht die je techbedrijven toevertrouwt. Lees hier wat de standpunten van Nederlandse partijen op dat vlak zijn.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>