Meeste Nederlanders onbezorgd over privacy

Krap 70 procent van de Nederlanders geeft aan weinig tot geen zorgen te hebben op gebied van (online) privacy. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens, gepubliceerd op de Dag van de Privacy.

Een derde van de ondervraagden zegt zich echter ‘veel tot zeer veel zorgen’ te maken rond dit onderwerp. Zij vertrouwen webwinkels, banken/verzekeraars en tech-bedrijven als Google en Facebook het minste met hun gegevens, bijvoorbeeld met een kopie van hun id-bewijs. Ook zoekgedrag en tracking op basis van de locatiebepaling van smartphones zijn reden tot zorg. Men is voornamelijk bang dat deze data in verkeerde handen terecht komt en vervolgens misbruikt wordt, onder andere op gebied van identiteitsfraude. 

Privacyrechten

Ondervraagden lijken aardig op de hoogte van de rechten die zij op dit gebied hebben. Zo mag je opvragen welke gegevens bedrijven precies van je bijhouden en dankzij het vergeetrecht kun je zoekresultaten uit Google laten verwijderen – als je daar althans een gegronde reden voor opgeeft. Een overzicht van je privacyrechten vind je op de site van de AP.

Slechts 12 procent van de ondervraagden heeft wel eens actief van deze rechten gebruikgemaakt. Een grote meerderheid dus nooit, omdat men niet weet hoe of het teveel gedoe vindt.

Dit kun je zelf doen

Wil je meer grip op je online privacy, dan zijn daar verschillende tools voor. Denk aan browser-extensies die trackers blokkeren, maar ook aan de privacy-instellingen in Windows of op Facebook. Lees bij onze collega’s van Computer!Totaal meer privacy-tips.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>