Android-apps delen data met Facebook zonder toestemming

Verschillende populaire Android-apps delen data van gebruikers met Facebook, zonder toestemming en ook als men geen Facebook-account heeft. Meer dan de helft van de onderzochte apps maakt zich daar schuldig aan, waaronder Spotify en TripAdvisor.

Dat blijkt uit onderzoek van Privacy International. Andere bekende apps die ongevraagd data met Facebook uitwisselen zijn Duolingo (app om talen te leren), Yelp (restaurant-reviews), Skyscanner (vliegtickets) en Calorie Counter van MyFitnessPal.

Welke gegevens worden verzonden, verschilt per app. Het betreft bijvoorbeeld welke telefoon je gebruikt en op welke Android-versie die draait. Niet meteen een ramp, maar mogelijk wel in strijd met de nieuwe privacy-wet. Bedrijven moeten namelijk altijd expliciet toestemming vragen voor het verzamelen van dit soort info.

Verouderde implementatie

Schuldige in dit verhaal is de Facebook Software Development Kit, die ontwikkelaars gebruiken om Facebook-functies aan te bieden in hun eigen apps. Facebook heeft na de intreding van de AVG aanpassingen hieraan gedaan, maar de meeste apps gebruiken nog een verouderde versie. O.a. Spotify geeft aan er werk van te maken.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>