Eerste indruk: Sony Xperia X Compact en XZ

Tijdens de IFA-beurs te Berlijn kondigde Sony twee nieuwe Xperia-toestellen aan, de Xperia X Compact en de Xperia XZ. Respectievelijk een kleinere X en een krachtigere X Performance. We hebben beide inmiddels in handen gehad.

Het eerste wat bij elke telefoon opvalt, is het uiterlijk. De randen rondom de toestellen zijn van rond aflopend kunststof gemaakt en ook het scherm loopt hier mooi afgerond in over. Hierdoor liggen beide telefoons prima in de hand, maar zijn ze dus ook net even anders dan hun voorgangers, die wat platter en rechthoekiger overkomen. Dit keer is ook eindelijk gekozen voor een usb-c-aansluiting.

De achterkant is van metaal en is ook mooi afgewerkt. Toch voelt het toestel voornamelijk wat ‘plastic’ aan, omdat je hem bij zijn kunststof randen vastpakt. De randen hebben weer de kenmerkende klepjes, voor bijvoorbeeld het plaatsen van de sim- en geheugenkaart. Ze maken de Xperia XZ tevens waterdicht. De X Compact heeft deze eigenschap helaas niet.

Duidelijk betere camera

Beide beschikken over dezelfde camerasensor, die we op de Xperia X ook al zagen, maar destijds niet wildenthousiast over waren. Toch zijn er nu kleine verbeteringen toegepast, waardoor scherpstellen sneller en nauwkeuriger lijkt te werken. Echter nog altijd niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld de Galaxy S7.

Belangrijk verschil tussen beide modellen is het formaat. De Xperia X Compact is met zijn 4,6 inch scherm ook echt compact, zoals de naam doet vermoeden. Een fijn formaat, voor iedere tas en broekzak. De Xperia XZ heeft het wat meer gangbare 5,2 inch formaat.

Verschillen

De schermen zijn ook helder en hebben een erg indrukwekkende kleurweergave. Wel jammer is dat de Compact-variant een vrij lage schermresolutie heeft die niet full hd te bieden heeft, en dat zie je er toch vanaf. De Xperia XZ heeft dan weer wel een full hd-schermresolutie. Wat prima is, alleen schiet het net even tekort als je het toestel ook voor VR wilt gebruiken.

De Compact is ook iets trager dan de XZ, maar de prijs van het toestel ligt dan ook zo’n 250 euro lager dan de Xperia XZ, die zo’n 700 euro gaat kosten. Beide toestellen hebben 3 GB werkgeheugen en 32 GB aan opslag, dat uitbreidbaar is met een geheugenkaart.

Voorlopige conclusie

Al bij al zijn we voorzichtig positief over beide toestellen, waarbij we ons wel afvragen in hoeverre de XZ echt nodig was. De X Performance is nog maar net uit en lijkt erg op de XZ. De kleine X Compact is in elk geval welkom en een goede aanvulling op de Xperia X-lijn, die inmiddels al zes toestellen rijk is. 

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>