Onderzoekers maken 3d-bioscoopscherm dat zonder brillen werkt

Bij huidige 3d-technieken waarbij geen bril nodig is wordt rekening gehouden met meer kijkhoeken. Omdat bioscoopruimtes groot zijn, zou dat ten koste van de resolutie van de film gaan.

De nieuwe techniek beperkt het aantal kijkhoeken, waardoor de resolutie hoog kan blijven, schrijven de onderzoekers in een paper.

Om voor elke bezoeker de film 3d te laten lijken, worden lenzen en spiegels gebruikt die voor het scherm worden geplaatst.

Video: Onderzoekers maken brilloos 3d in bioscoop mogelijk


Prototype

Met de nieuwe techniek zou het mogelijk zijn om de 3d-brillen in bioscopen af te schaffen, maar dan moet wel het nieuwe scherm worden geïnstalleerd. Het is ook nog vrij duur om de techniek op groot formaat toe te passen.

Het prototype dat is gebruikt voor het testen van de techniek heeft de grootte van een klein televisiescherm. Het testbeeld heeft een resolutie van 10 bij 20 pixels.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>