Kickass Torrents offline gehaald – 4 vragen over de politieactie

De populaire downloadsite Kickass Torrents is offline gehaald, en de eigenaar van de site is gearresteerd. Het is niet bekend of, en wanneer, de site weer online komt, maar het ziet er niet goed uit voor het bekende Pirate Bay-alternatief. We beantwoorden 4 vragen over het offline halen van Kickass Torrents.

1. Wat is Kickass Torrents ook alweer?

Kickass Torrents, of KAT, is één van de bekendste torrentsites van dit moment. De site bestaat al sinds 2008, maar werd 2 jaar geleden pas echt bekend bij het grote publiek. Dat gebeurde rond de tijd dat The Pirate Bay offline werd gehaald door de Zweedse autoriteiten. Downloaders moesten toen op zoek naar een alternatief, en Kickass Torrents heeft de meeste downloadlinks als goed alternatief.


Ook nadat The Pirate Bay weer online kwam, zorgden de kwakkelende servers en het veel beperktere aanbod dat veel gebruikers bij KAT bleven. Inmiddels heeft de site ook meer bezoekers dan The Pirate Bay.

 

2. Waarom is het nu offline?

Het zal waarschijnlijk niet als verrassing komen, maar Kickass Torrents maakte “op grote schaal inbreuk op het auteursrecht”, en bood links aan naar materiaal dat auteursrechtelijk beschermd was. Althans, dat staat in de aanklacht van het Amerikaanse Openbaar Ministerie, dat de eigenaar heeft gearresteerd en 7 domeinen heeft ingenomen waarop de site draaide.

 

De eigenaar van de website is een 30-jarige Oekraïner, Artem Vaulin, die in Polen werd opgepakt in opdracht van de VS. Hij wordt verdacht van verschillende vormen van auteursrechtenschending, en het witwassen van geld.


Vaulin, die onder het pseudoniem ‘tirm’ schuil ging, werd gepakt omdat hij een bankrekening gebruikte die gekoppeld was aan Kickass Torrents. Amerikaanse agenten deden zich voor als adverteerders, en kregen zo het rekeningnummer in handen. Ook ontdekten zij dat ‘tirm’ hetzelfde ip-adres gebruikte voor een aankoop op iTunes als om in te loggen op de Facebook-pagina van Kickass Torrents.

 

3. Wanneer komt KAT weer online?

Dat is niet duidelijk. De Amerikaanse overheid heeft beslag gelegd op 7 domeinnamen waarop KAT bereikbaar was. Dat zijn domeinen met extensies uit andere landen zoals Costa Rica en Polen. Het is niet bekend of de domeinen überhaupt weer online komen. Mogelijk gebeurt dat wel als blijkt dat de eigenaar onschuldig is of op een andere manier niet veroordeeld kan worden, maar de rechtszaak kan nog maanden of zelfs jaren duren.


Ondertussen staat Kickass Torrents er ook om bekend veel klonen te hebben. De layout van de site wordt vaak gekopieerd door phishers en andere scammers, in sommige gevallen om mee te liften op het succes van de site maar in veel andere gevallen ook voor het verspreiden van malware. Pas daarom dus goed op als je nu op een website komt die lijkt op Kickass Torrents, en controleer de url van de site goed. Let ook op wat er precies voor bestanden in de torrent zitten, en scan die van tevoren met een virusscanner voor je iets downloadt.

 

4. Is Kickass Torrents niet vaker offline geweest?

Het is inderdaad niet de eerste keer dat Kickass Torrents niet te bereiken is, maar het is waarschijnlijk wel de meest ernstige aanval op de site. In 2011 begon de site al met het verhuizen naar verschillende domeinen in andere landen nadat het Amerikaanse Openbaar Ministerie andere torrentsites offline wilde halen. Dat is het moment dat KAT zijn huidige .ph-domein kreeg. Sindsdien verhuist Kickass Torrents regelmatig van domeinnaam, zodat niemand opsporingsdiensten nooit genoeg tijd hebben voor een onderzoek. Tegen de tijd dat dat namelijk is afgerond, is KAT alweer verhuisd.


Later werd de site geblokkeerd in individuele landen zoals Engeland en België. Ook werd de website uit de Google-zoekresultaten gehaald, en werd de site regelmatig geblokkeerd in Firefox en Chrome vanwege zogenaamde malware-meldingen.


Dit is echter de eerste keer dat de site door justitie offline is gehaald. Voorheen probeerde de site altijd preventief uit handen van de politie te blijven, maar dat lijkt nu niet te zijn gelukt. Dat maakt de situatie een stuk ernstiger, en het is ook niet duidelijk of KAT weer online komt.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>