Poolse politie pakt vermeende eigenaar torrentsite KickassTorrents op

De Amerikanen beschuldigen de 30-jarige Oekraïner Artem Vaulin van het schenden van auteursrechten en medeplichtigheid bij witwassen, zo meldt het ministerie van Justitie in een verklaring. De VS zullen de Poolse autoriteiten om uitlevering vragen.

”Vaulin wordt ervan beschuldigd dat hij de man is achter de meest bezochte illegale uitwisselsite, die verantwoordelijk is voor de verspreiding van meer dan een miljard dollar aan auteursrechtelijk beschermde bestanden”, zegt een woordvoerder van het ministerie. ”Zijn arrestatie in Polen laat zien dat cybercriminelen kunnen vluchten, maar vervolging niet kunnen ontlopen.”

Het lijkt erop dat de autoriteiten ook de technische infrastructuur van de torrentsite hebben bereikt. Verschillende sites van KickassTorrents zijn donderdag onbereikbaar.

Volgens de Amerikaanse justitie opereert de site in 28 verschillende talen en heeft de torrentsite een jaarlijkse opbrengst uit advertenties van tussen de 12 en 22 miljoen dollar.

Vaulin is volgens de Amerikanen de ontwerper van de originele website en het brein achter KickassTorrents. Voor schending van auteursrechten riskeert hij een celstraf die kan oplopen tot vijf jaar. Op het witwassen staat zelfs een maximale straf van twintig jaar cel.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>