Kunstmatige intelligentie verlaagt energierekening Google

De technieken van DeepMind worden ingezet in de datacentra van Google om ervoor te zorgen dat er minder elektriciteit wordt gebruikt, zegt oprichter Demis Hassabis in gesprek met Bloomberg.

Inmiddels zou dat hebben geleid tot een vermindering van het elektriciteitgebruik van enkele procenten. Volgens Hassabis is dat “een enorme besparing qua kosten, maar het is ook geweldig voor het milieu.”

Google gebruikte in 2014 ongeveer evenveel elektriciteit als ruim 350.000 Amerikaanse huishoudens. Een kleine efficientieverbetering kan dus grote gevolgen hebben voor het bedrijf.


Variabelen

Het systeem van DeepMind kijkt naar ruim 120 variabelen van de apparatuur in de datacentra. Het zelflerende systeem experimenteert met verschillende instellingen voor deze variabelen en kijkt wat dat voor resultaat oplevert. Efficiëntere instellingen krijgen een hogere ‘score’, waar de software weer van leert.

Volgens Hassabis zal Google in de toekomst mogelijk worden gevraagd om extra sensoren in zijn datacentra te plaatsen, zodat grotere sprongen in efficiëntie kunnen worden gemaakt.

De zelflerende software van DeepMind wordt door Google ook gebruikt om afbeeldingen te herkennen en zoekresultaten te rangschikken. Onlangs wist een slimme computer van DeepMind een Go-kampioen te verslaan.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>