Apple richt pijlen op Spotify met plan voor ‘versimpeld’ royaltysysteem

Apple wil het ingewikkelde Amerikaanse royaltysysteem vervangen door een veel simpeler systeem waarbij altijd 9,1 dollarcent per honderd streams van een nummer moet worden betaald, meldt de New York Times zaterdag op basis van een vertrouwelijk Apple-document.

Nu zijn er nog verschillende royaltyniveaus voor streams die gratis worden aangeboden, bijvoorbeeld aan Spotify-gebruikers zonder abonnement, en voor streams via betaalde diensten als Apple Music of de Premium-versie van Spotify. Radiodiensten als Pandora, waarbij de gebruiker zelf geen controle heeft over welke nummers worden afgespeeld, betalen weer een ander bedrag.

Het nieuwe plan van Apple zou de royaltybetalingen niet alleen versimpelen, maar zou de afdracht van onder meer Spotify ook enorm doen stijgen, omdat veel van zijn luisteraars nu de gratis versie met advertenties gebruiken.


Rechters

Apple doet het voorstel aan het Copyright Royalty Board, een groep federale rechters die bezig is met het vaststellen van royaltytarieven voor de periode 2018 tot en met 2022. Het is onduidelijk of concurrerende bedrijven al plannen hebben voorgesteld aan de raad.

De copyrightonderhandelingen zijn onderdeel van een felle strijd in de wereld van muziekstreamingdiensten. Apple en Tidal vinden dat streamingdiensten geen gratis variant zouden moeten hebben, omdat artiesten daar te weinig aan verdienen. De twee diensten proberen gebruikers weg te lokken van concurrenten door albums van grote artiesten exclusief beschikbaar te maken.

Naar verluidt overweegt Apple zichzelf te versterken in de strijd door Tidal over te nemen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>