‘Amazon werkt aan e-reader met kleurenscherm van Eindhovens bedrijf’

De technologie in de nieuwe Kindle van Amazon is afkomstig van het Eindhovense Liquavista, meldt Good Ereader

Dat bedrijf, een spin-off van Philips, was eerder eigendom van Philips en werd in 2013 weer verkocht aan Amazon. 

Volgens Good Ereader krijgt de nieuwe e-reader een scherm van 8 inch, waar alle huidige modellen een scherm van 6 inch hebben. 


Technologie

De site zegt niet welke technologie precies zal worden gebruikt voor het kleurenscherm, maar op zijn site prijst Liquavista een technologie met de naam ‘electrowetting’ aan. Dat is een schermtechnologie met kleine druppeltjes olie die worden vervormd door er spanning op te zetten. Het licht dat door de druppels schijnt krijgt vervolgens verschillende kleuren.

Volgens Liquavista vinden veranderingen in het scherm plaats in slechts enkele milliseconden, waardoor het mogelijk is om een display een veel hogere verversingssnelheid te geven dan huidige e-readers. Wellicht wordt het zelfs mogelijk om video’s af te spelen op een Kindle.


Ontwikkeling

Aan de electrowetting-technologie wordt al lang gewerkt. In 2003 stond de technologie van Liquavista op de cover van het wetenschappelijke tijdschrift Nature, maar het bleek niet makkelijk om de kleurenschermen daadwerkelijk in productie te krijgen.

Momenteel gebruiken de Kindles van Amazon schermen van het Amerikaanse bedrijf E Ink, dat ook al meermaals prototypes van kleurenschermen heeft getoond. Die zijn echter alleen nog niet in e-readers terechtgekomen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>