‘Apple overweegt overname van streamingdienst Tidal’

Apple zou Tidal willen overnemen vanwege de goede banden die de dienst onderhoudt met bekende artiesten als Kanye West en Madonna. Details over een potentiële deal zijn niet bekend, schrijft de zakenkrant Wall Street Journal

Rapper Jay-Z kocht Tidal in maart 2015 voor 56 miljoen dollar (50,5 miljoen euro) van het Zweedse bedrijf Aspiro. Hij gaf artiesten de mogelijkheid om aandelen te kopen in het bedrijf.

Grootste verschil met andere muziekstreamingdiensten is dat Tidal de gebruiker een hoge geluidskwaliteit aanbiedt. Tidal heeft ongeveer 4,2 miljoen betalende gebruikers.


Deals

In het verleden zijn er deals gesloten door Kanye West, Rihanna en Beyoncé voor het exclusief uitbrengen van muziek op het platform. Ook is Tidal de enige dienst waarop het volledige repertoire van Prince is te vinden.

Een woordvoerder van Tidal heeft tegenover Recode bevestigd dat er gesprekken met Apple gaande zijn. Het gaat om oriënterende gesprekken.


Partners

Vorig jaar waren er volgens de bronnen ook al gesprekken met potentiële partners, waaronder streamingdienst Rhapsody. Die werd eerder dit jaar tot Napster hernoemd.

Een overname van Apple zou kunnen betekenen dat Tidal wordt geïntegreerd met Apple Music, dat bezig is met een opmars tegen de populairste dienst Spotify.


Beats

Ook is het mogelijk dat Apple Tidal wil verbinden met hoofdtelefoonmerk Beats by Dre, dat het bedrijf eerder kocht. Tidal staat bekend om de goede banden met artiesten uit de hiphop-scène.

Door Tidal over te kopen zou Apple een concurrent op het gebied van muziekstreaming wegnemen.


Spotify

Intussen is Apple verwikkeld in een conflict met concurrent Spotify. Volgens de Zweedse muziekstreamingdienst misbruikt Apple zijn macht door een update van Spotify in de App Store te weigeren.

De weigering is volgens Apple omdat de update gebruikmaakt van een ander betaalsysteem dan het officiële iOS-systeem om nieuwe klanten te werven.

Maar Spotify denkt dat Apple de positie van de dienst wil verslechteren, om zo met Apple Music beter te kunnen presteren.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>