Flinterdunne ‘elektronische octopushuid’ kan van kleur veranderen

De onderzoekers van de University of Central Florida maakten een materiaal dat geen interne lichtbron heeft, zoals een lcd-scherm, maar dat omgevingslicht kan weerspiegelen in verschillende kleuren.

Het display wordt omschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Een dunne laag vloeibaar kristal, zoals ook aanwezig is in lcd-schermen, zit boven een nanostructuur van metaal die sommige kleuren licht absorbeert en anderen reflecteert. Als stroom door dit materiaal loopt, verandert welke kleuren worden weerspiegeld.

Een vaste afbeelding, zoals het meisje in de bovenstaande afbeelding, kan daardoor van kleur veranderen. Het is niet mogelijk om de afbeelding zelf volledig te veranderen.


Octopus

Het scherm is met een doorsnee van enkele microns vele malen dunner dan een menselijke haar en zou op een flexibel materiaal kunnen worden geplakt, om een buigbaar scherm te maken.

Hoofdonderzoeker Debashis Chanda zegt zijn inspiratie te hebben gevonden in de natuur. “Een octopus kan kleuren creëren op een huid die zelf een complexe lichaamsvorm bedekt, en die is uitrekbaar en flexibel is. Dat was de motivatie: kunnen we wat inspiratie uit de biologie halen en een huid-achtig display maken?”

Volgens de Amerikaanse wetenschappers kan de uitvinding zorgen voor nieuwe soorten schermen die nu nog helemaal niet mogelijk zijn. 

“Waarom zou ik vijftig shirts in de kast hebben als ik de kleur en het patroon kan aanpassen”, zegt Chanda bijvoorbeeld. Volgens hem zal het in de toekomst mogelijk worden om de technologie op grote schaal toe te passen, omdat de gebruikte materialen niet duur zijn.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>